Se dau textele:
A. Gresesc acei preoti care spun ca prin indulgentele acordate de Papa de la Roma omul este dezlegat de orice pedeapsa si ca se mantuie. Se vor osandi pe veci aceia care cred ca prin scrisori de iertare a pacatelor isi asigura mantuirea. (din cele 95 de teze ale lui Martin Duter, 1517).
B. Sfantul Consiliul loveste cu blestem pe toti cei ce pretind ca indulgentele sunt inutile sau pe cei care neaga ca biserica are puterea de a le acorda. (din hotararile Conciliului de la Trendo)
1. Scrieti litera corespunzatoare fiecarui document dupa cum urmeaza: Exprima punctul de vedere al: - reformatilor - catolicilor.
2. Pornind de la documentele A si B imaginati un dialog intre Martin Duter si un reprezentant al bisericii catolice in rpivinta credintei si a vanzarii de indulgente.
3. Cautati informatii suplimentare pt. a raspunde la intrebarea: S-a manifestat reforma religioasa sin in spatiul romanesc?In urma acestei investigatii creati un afs care sa cuprinda informatii semnificative si imagini sugestive.

1

Răspunsuri

2014-03-06T19:11:28+02:00
1. Scrieti litera corespunzatoare fiecarui document dupa cum urmeaza: Exprima punctul de vedere al: - reformatilor A
                     - catolicilor. B
2. Pornind de la documentele A si B imaginati un dialog intre Martin Luter si un reprezentant al bisericii catolice in rpivinta credintei si a vanzarii de indulgente.
Luter: oare cum e posibil ca sa cumparam indulgente si apoi iar sa pacatuim? Este corect?
Papa. Cuvantul meu este mai presus de orice imaginatie umana, sunt urmasul Apostolilor.

3. Cautati informatii suplimentare pt. a raspunde la intrebarea: S-a manifestat reforma religioasa sin in spatiul romanesc?In urma acestei investigatii creati un as care sa cuprinda informatii semnificative si imagini sugestive.
Reforma a ajuns si in spatiul romanesc, a afut o mai mare amploare in Transilvania in mai ales in randul ungurilor, acest fapt este pe deplin dovedit prin numerioaresle biserici reformate/evanghelice/calvine care si acum exista in Transilvania.2 3 2