Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-10T15:42:41+02:00
PREZENTUL indica desfasurarea actiunii in momentul vorbirii.Conjugarea I: eu invat, tu inveti, el/ea invata, noi invatam, voi invatati , ei invata.
 Imperfectul exprima o actiune trecuta, care se desfasoara in acelasi timp cu o alta actiune trecuta, aratand durata sau repetarea.Conjugarea I: eu invatam, tu invatai, el/ea invata, noi invatam, voi invatati, ei invatau.
Perfectul compus exprima o actiune trecuta si terminata in momentul vorbirii.-        Este alcatuit din: forme specifice ale verbului auxiliar “ a avea “ + participial verbului de conjugat.
Conjugarea I: eu am/ tu ai/ el/ea a / noi am / voi ati/ ei au invatat 
 Perfectul simplu exprima in limba literara o actiune petrecuta si incheiata in trecut.-        In limba literara este timpul povestirii la persoana a IIIa . In limba vorbita, este folosit doar in anumite regiuni ale tarii (in OLTENIA mai ales) si exprima o actiune terminata de curand
Conjugarea I: eu invatai, tu invatasi, el/ea invata, noi invataram, voi invatarati, ei invatara.
-        Mai mult ca perfectul exprima o actiune trecuta si terminata inaintea altei actiuni trecute.-        Sufixele si desinentele de mai mult ca perfect urmeaza dupa sufixul de perfect simplu.
Conjugarea I: eu invatasem, tu invatasesi, el/ea invatase, noi invataseram, voi invataserati, ei invatasera.
-        Viitorul pentru limba scrisa este alcatuit din forme specifice ale verbului “ a vrea “ + infinitivul verbului de conjugat
.
Conjugarea I: eu voi invata / tu vei invata / el/ea va invata  / noi vom invata/ voi veti invata / ei vor invata

3 5 3