Răspunsuri

2014-11-10T10:42:54+02:00
EROII NU MOR NIKIODATA
“A fost război”!... E o noţiune, pe care mi-au spus-o la început buneii cu lacrimi in ochi, apoi părinţii sub formă de poveste, după care profesorii au transformat-o in istorie. “A fost război, cămaşe vechi, mai noi, amară amintire de la fiu”. E poezia pe care am invăţat-o, la început, fără să-I inţeleg sensul. Astăzi, multe s-au schimbat. Deşi istoria este aceeaşi, paginile ei sunt înţelese în mod diferit. Războiul capătă alte conotaţii, apar discuţii tot mai contradictorii, iar jalea războiului se transformă într-o dispută continuă. Bunicii mei au luptat pe baricade diferite, dar durerea lor era aceeaşi si dorinţa la fel. Şi unii si alţii visau la pace. 
Se spune că timpul vindecă rănile. Au trecut 65 de ani de la încheierea războiului, dar rana a rămas la fel de adancî şi însângerata. Peste mormintele eroilor noştri au trecut ninsori, au crescut flori, s-au revărsat raze de soare şi s-au presărat cu frunze ruginite, dar lacrimile ce au căzut deaspura lor nu s-au şters.

Aprindem în suflete candela recunoştintei pentru eroii neamului nostru, pentru cei care isi odihnesc osemintele in glia strabună, în pamânturi străine sau în adâncul apelor, unii fără morminte şi cruci la căpătâi.

Nu există un război bun, precum nu există nici pace rea. Eroii nu mor niciodată. Ei sunt eroi şi punctum.