Răspunsuri

2014-11-09T14:46:01+02:00
Institutia monarhiei a cunoscut un traseu sinuos: in 1922 regele Ferdinand si regina Maria vor fi incoronati la Alba Iulia in urma unei ceremonii la care au participat toti factorii politici, scotandu-se in evidenta stabilitatea si prestigiul monarhiei. Aceasta a cunoscut o intarire a pozitiilor in urma adoptarii Constitutiei de la 1923 prin care se proclama forma de guvernamant - monarhie constitutionala parlamentara.
In 1927 regele Ferdinand moare, iar Carol al II-lea refuza sa preia tronul, instaurandu-se "criza dinastica" (1927-1930). Puterea este preluata asadar de o Regenta Domneasca (institutie cu caracter provizoriu), deoarece fiul lui Carol al II-lea, Mihai, era minor. La presiunea opiniei publice si a Partidului National Taranesc, in anul 1930, Carol al II-lea devine rege al Romaniei. 
Restauratia Carlista a dus la scaderea influentei partidelor politice, dar si la un avant economic si cultural, neatins pana astazi. 
In februarie 1938, Carol va institui starea de asediu in tara si va impune un regim monarhic autoritar prin Constitutia de la 1938, prin care se mareau atributiile regelui. Odata cu introducerea votului universal pur masculin si a improprietaririi familiilor de tarani, au avut loc anumite modificari la nivelul vietii politice. Dispare Partidul Conservator, se formeaza in 1926 PNŢ (prin fuziunea dintre Partidul Ţărănesc condus de Ion Mihalache si Partidul National Roman condus de Iuliu Maniu).
Apar partidele extremiste: Miscarea Legionara, Partidul Comunist, partidele minoritatilor nationale (Partidul Evreiesc, Maghiar, German, etc.)
Carol al II-lea va dizolva partidele formand primul partid unix, intitulat Fronul Renasterii Nationale.

Stiu ca m-am lungit cam mult, insa acestea sunt cele mai importante aspecte si inca ar mai fi cate ceva de spus.
pai sa stii imi trebuie de doua pagini dar am crezut ca nu ma ajuta nimeni si de aceea am pus doar 10 randuri eu am de facut un referat si nu il gasesc