Ajutati-ma si pe mine cu cerintele de la urmatotul text. Mai intai scriu textl si apoi cerintele. ,, Ma intremam anevoie dintr-o boala grea si medicii staruiau sa schimb aerul. Mi-am adus aminte de varul Dionis, care stapanea o mosie pe plaiurile Buzaului.Nu mai calcasem acolo sin copilarie, cand petreceam verile la bunici.Fara sa-l mai vestesc, m-am suit dimineata in tren, si la scapatatul soarelui, dupa ce am urcat albia Buzaului, proptita cu speteze de munti albastri in fund, eram la capatul calatoriei, cu toate umbrele copilariei abatute asupra mea.Am asteptat indelung, pana ce un slugoi, starnit de harmalaia cainilor, s-a indurat sa iasa, banuitor- boierul nu era acasa. A trebuit sa staruiesc oarecum amenintator si sa ma duc la polatile argatilor.Aici , dada Sia, batrana doica a lui Dionis, de care eram crescuti , dupa ce m-a udat cu toate lacrimile economisite pana atunci , m-a urcat in casa si m-a gazduit chiar in odaia lui Dionis.Toate cecelalte erau pustii.Batrana povestindu-mi, se caina cu mana pe inima.As fi vrut sa aflu unde e Dionis.Are sa-mi spuie a doua zi.Acum , trebuie sa ma culc. Vasile Voiculescu- Sakuntala. 1)Identificati verbele la modul indicativ din primul alineat si indicati timpul acestora. Aratati pentru ce este folosit in naratiune. 2) Indicati locutiunea verbala din text si analizatio- este bine si daor sa imi ziceti care este ca o voi analiza eu. 3) Analizati primul verb din al doilea alineat. 4)Aratati ce fel de verb este a fi in alineatele 4 si 5. 5)Indicati verbul impersonal din text. 6)Identificati verbele din ultimul alineat si indicati modul acestora. 7)Alcatuiti o compunere de 15 randuri in care sa povestiti felul in care personajul este primit in casa varului sau.Imi trebuie si nu vreau raspunsuri aiurea, si daca nu stiti la toate macar la 3-4 dintre ele sa ma ajutati , dau puncte multe.Va rog.

2
Apoi incepe propozitia Nu mai calcasem pe acolo.. si se termina la verile la bunici.Apoi incepe cealalta propozitie de la capatu cea Fara sa-l vestesc, m-am suit dimineata... pana la copilariei abatute asupra mea. Pana aici vin iarasi propozitiile una dupa alta.
Comentariul a fost şters
Comentariul a fost şters
pai la acel exrcitiu imi cere sa Arat ce fel de verb este verbul a fi in alineatele 4 si 5
Vreau si eu exercitiile 1 si 11 tot din acest text

Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-11-09T10:14:45+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Ma intremam anevoie dintr-o boala grea si medicii staruiau sa schimb aerul. Mi-am adus aminte de varul Dionis, care stapanea o mosie pe plaiurile Buzaului.
1.ma intremam=indicativ, imperfect.
sta
ruiau=indcativ, imperfect.
stapanea=indicativ, imperfect.

2.locutiunea este "mi-am adus aminte" , sper ca te descurci sa o analizezi.

3.
Fara sa-l mai vestesc, m-am suit dimineata in tren .......
sa vestesc=verb predicativ, tranzitiv, persoana I, diateza reflexiva, conjugarea a IV-a, mod conjunctiv, timp prezent.

4."a fi"(as fi vrut)=verb auxiliar
"a fi"(e
ram crescut)=verb predicativ

5."a trebuit"

6.povestindu-mi=gerunziu.
se caina=indicativ, impe
rfect.
as fi v
rut=conditional-optativ, perfect.
sa aflu=conjunctiv, p
rezent.
e=indicativ, prezent.
are sa spuie=viitor popular cred... scrie doar viitor daca nu stii nici tu.
trebuie=indicativ, prezent.
sa ma culc=conjunctiv,p
rezent.

7.Nu am nicio idee... crezi ca te poti descurca? Daca nu, ma straduiesc si fac eu ceva, raspunde in comentariu si spune-mi :I.

Spe
r ca te-am ajutat!
100 4 100
multumesc! :*
Comentariul a fost şters
1).Verbele la mod indicativ din primul alineat: mă întreman - imperfect ,stăruiau-imperfect ,(nu) călcasem - perfectul compus formă negativă ,petreceam-imperfect.
Vreaua si eu compunere de 15 rânduri in care sa prezinti felul in care personajul este primit in casa varului sau
Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-09T10:24:38+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
1).Verbele la mod indicativ din primul alineat: mă întreman - imperfect ,stăruiau-imperfect ,(nu) călcasem - perfectul compus formă negativă ,petreceam-imperfect.
NOTĂ- nu-mi dau seama exact unde încep/se termină alineatele deoarece textul nu este scris sub formă de alineat.
Verbele la imperfect sunt folosite în expozițiune ( mă refer la momentele subiectului) ,imperfectul este timpul folosit în povestire.
2) Locuțiunea verbală din text : "mi-am adus aminte"- îndeplinește rolul verbului  --a-și aminti- ,în cazul acesta - mi-am amintit -.
Verbul care intră în   componența locuțiunii verbale are rolul gramatical de a preciza persoana - în cazul nostru este persoana I , de a preciza timpul ,în cazul
nostru este imperfect , de a preciza modul,în cazul nostru este indicativ.
3) Primul verb din al doilea alineat. Sub rezerva menționată ,adică nu-mi dau seama din textul scris de tine cum sunt alineatele , bănuiesc că este vorba despre verbul 
 (l) vestesc - verb predicativ,conjugarea a IV-a,modul conjunctiv prezent ,funcție sintactică de predicat verbal.
4) eram ( la capătul călătoriei ) - verb predicativ,conjugarea a IV-a,indicativ ,imperfect ,persoana I ,fc-ție sintactică de predicat verbal.
(nu) era (acasă) - verb predicativ,conjugarea a IV-a ,indicativ,imperfect,pers. a III-a ,fc-țe sint. de predicat verbal.
eram(crescuți)- verb auxiliar cu care se construiește diateza pasivă.
5) Verbul impersonal din text - a trebuit ( să stăruiesc)
116 4 116
7)La îndemnul doctorilor și în vederea recuperării sănătății după o boală istovitoare,naratorul decide să plece în locurile unde și-a petrecut copilăria,la țară ,pe plaiurile Buzăului, la vărul său,Dionis. Deoarece nu și-a anunțat vărul nu l-a găsit acasă ,iar servitorii erau reticenți ,nedorind să-l primească.
Dar,datorită faptului că a plecat la locuințele argaților a avut șansa să-și întâlnească acolo doica de care a fost crescut atât vărul lui cât și el.Aceasta,emoționată de revedere l-a găzduit chiar în camera lui Dionis.
mersi mult
calcasem este la mai mult ca perfect
scz ai dreptate