1. Identificati verbele din textul urmator, precizati daca sunt predicative sau copulative si indicate conjugarea acestora::
"Era o vreme departata, cand iubeam foarte mult povestile. Intr-o dupa-amiaza de toamna tarzie, dupa ce dimineata scanteiase in gradina si pe acoperisuri o bruma groasa, stateam in ceardacul casei cu mos Ilie si priveam spre padurile cu pacla deasa, unde credeam ca este tara vanatorilor si-a povestilor.
- S eu, daca vrei sa stii mata, am fost vnator pe acele meleaguri. Si pe urma am venit aici, la targ, si m-am facut slujitor in ograda la conu Alecu. Da' eu am ramas vanator mare. Odata, am intalnit o dihanie infricosata. Parea cal, dar avea picioarele prea scurte si crescuse un corn drept in frunte.
- Jivina a ajuns balaur, mos Ilie, zise zambind mama, care asculta de multa vreme."

2. Construiti doua enunturi cu verbul auxiliary a vrea.

2

Răspunsuri

2014-11-07T10:28:54+02:00
Verbe predicative:iubeam,scanteiase,stateam,priveam,este,vrei,sa stii,am venit,am intalnit,avea,crescuse,zise,asculta.
predicate nominale,vb copulative:era o vreme,am fost,m-am facut,am ramas,
parea,a ajuns
Si propozitii(nu stiu sigur daca e bine):El va merge la tara.
Maria 
20 3 20
2014-11-07T10:29:01+02:00
Era-verb predicativ, .iubeam-verb predicativ, scanteiase-verb predicativ, stateam-verb predicativ. Priveam-verb predicativ,credeam-verb predicativ . este-verb predicativ nu copulativ (poate fi inlocuit cu "a se afla") vrei-verb predicativ, sa stii-verb predicativ. am-verb auxiliar,am fost-verb predicativ, am venit-verb predicativ,am facut-verb predicativ, am ramas-verb predicativ,am intalnit-verb predicativ,parea-vb.predicativ,avea-vb. Predicativ, a ajuns-verb predicativ,zise-vb.predicativ,zambind-verb nepersonal,nepredicativ (model gerunziu),asculta-verb predicativ Si la conjugari e astfel: Conj I- verb la infinitiv terminat in a ,Conj II-terminat in era ,Conj III-terminat in e ,Conj IV-terminat in i /î.
21 3 21