Am de facut un eseu liber despre literatura. Va rog ajutati-ma ca e pe nota! Vreu sa imi spuneti ce ar trebui sa cuprinda, ce e ala un eseu liber si va rog frumos sa imi construiti unul ca sa il am ca model!

1
Literatura orală nu a fost înregistrată în scris şi totuşi îşi are existenţa sa. Aşadar, nu putem echivala o operă literară cu o metodă de notare sau înregistrare.
Cred că „adevăratele poezii” există nu numai pentru că există un emiţător, ci mai ales un receptor – cititorul. Opera literară se află întotdeauna dincolo de orice experienţă creatoare şi dincoace de orice experienţă de lectură. Prin urmare, ea este altceva decât crede că a lăsat în ea cel care a creat-o şi mai mult decât descoperă în ea cel care o interpretează.
Pentru a căpăta viaţă, cuvintele trebuie să fie simţite de cititor şi, doar dacă acestea reuşesc să-l înalţe în „sfera ficţiunii ideale” (T. Maiorescu), ele vor trăi. Starea de marchează, în primul rând, victoria poeziei în lupta pentru supravieţuire. Deşi unui autor, opera îşi părăseşte condiţia dependentă în care se găseşte
Cuvântul este mort, îngropat în acele versuri, dacă nu este rostit, simţit. Poeţii combină cuvintele astfel încât forma căpătată să sensibilizeze cititorul. Oskar Walzer spunea că forma operei de artă este în egală măsură elementul spiritual ce-l insuflă artistul operei sale, ca şi tot ceea ce, modelat de mâna sa, condiţionează aspectul exterior al operei de artă.
In realitate, vointa, cunoasterea, alcatuiesc contţinutul unei opere, dar acest continut, pentru a deveni artă, trebuie sa se prezinte cititorului senzorial, si nu conceptual.

Răspunsuri

2014-11-06T18:45:09+02:00
comparatia, pentru a evidentia elementele comune sau pentru a sublinia diferentele