×

Primeşte ajutor gratuit la teme

De ce să foloseşti Brainly?

  • întreabă ce nu ştii să faci din temă
  • primeşti răspunsuri explicate
  • caută răspunsuri similare

Răspunsuri

2014-11-05T17:49:02+02:00
Primele versuri confirmă titlul, păstrând acelaşi câmp semantic al picturii: „Acum pictez untablou mare - / vreau să-mi fac un autoportret”.Jocul metaforic continuă, din versuri închipuindu-se încet-încet o figură fantezistă a autorului. Succesiunea de metafore nu spune nimic, de fapt, despre imaginea sa picturală, ci despre imaginea spirituală, despre sufletul lui: „inima - o gămălie de chibrit”; „creierul - un aparat sacru şi concret”; „ochii - două semne de întrebare”; „gândurile - o claie informă de rufe murdare”; „fruntea cutată - o scară către infinit” etc. Omul pare a fi făcut din contradicţii, din antinomii, din azur şi din lut, din inferior şi aspiraţii superioare. Epitetele „murdare” şi „zgâriat” duc cu gândul la lucruri uzate, purtate şi, implicit, la faptul că acesta nu este un „portret al artistului la tinereţe”, ci la vârsta maturităţii, a experienţelor care l-au consumat. În tot acest „maldăr al recuzitelor inutile” format din sentimente, gânduri, experienţe, atitudini, ceea ce abia întrezăreşte un ochi atent este, de fapt, cel mai important lucru: „cicatricea unei găuri în frunte /sau,ceva ce ar putea să semene a ideal sau a munte”. Idealul - o Golgotă a fiecăruia dintre noi - face din noi ceea ce suntem. Sau ne ucide.Poetul se autodefineşte printr-un portret liric.
0 0 0
2014-11-05T17:58:58+02:00
In aceasta poezie lirica autorul pleaca de la dorinta de plastificare a imaginii, tabbloul este deformat intentionat, iesind in evidenta trasaturile soc.
scri versurile: Acum pictez un tablou mare(prima srofa)
Monologul reflecta o poezie ce ar putea fi una de confesiune, dar textul joaca inocenta in granitele banalului, astfel definindu-se elementele posibilului portret.
Celelalte elemente ale portretului au o mica importanta , cel putin in cea ce priveste plasarea, deformarea are in vedere faptu; ca nu pleaca de la o fotografiere a realitatii, ci o transpunere a ei.
scri apoi urmatoarele 2 strofe
Titlul este sugestiv in raport cu mesajul textului fiind alcatuit dintr-un substantiv comun simplu sugerand entuziasmul cu care poetul deseneaza. Eul liric isi aseamana gandurile cu o ''claie in forma de rufe murdare'' sugerand neclaritatea acestora. Sper ca te-am ajutat!!!
din titlu ne dam seama ca poetul se autodefineste printr-un portret
sper sa iti fie de ajutor
Creierul
  • Creierul
  • Ajutor
Nu eşti sigur că răspunsul este corect?
Învaţă mai mult cu Brainly!
Ai probleme cu tema de casă?
Cere ajutor gratuit!
  • 80% dintre întrebări primesc răspunsul în decurs de 10 minute
  • Noi nu doar răspundem, ci şi explicăm
  • Calitatea este asigurată de experţii noştri