Răspunsuri

2014-11-05T16:13:40+02:00
La vederea mormanelor de vechituri din casa chivutelor, Lefter simte o nerabdare pe care si-o stapâneste cu greu. Dezamagirea ccare îl cuprinde atunci când nu gaseste biletele în jachet, îl face sa devina impulsiv si violent cu Ţâca ".te omor, ma întelegi? Te omor!".Are si momente de generozitate, dar este o generozitate interesata caci ofera un anumit procent din posibilul câstig comisarului pentru a face presiuni asupra tigancilor sa înapoieze biletele. Afectiv, Lefter Popescu evolueaza între speranta si disperare si apoi de la deznadejde la explozii de furie: tipa la sotie ,sparge farfuriile, o bate pe tiganca, si-l apostrofeaza pâna si pe comisarul Turtureanu. Se întoarce la chivute, care dormeau. Asteptând, îsi face un discurs prin care sa le îmbuneze sa-i dea biletele spunându-le ca le va da cincisprezece la suta daca îi dau biletele. Când se scoala tigancile, el bate la usa si iese fata care, imediat cum îl vede, striga ca iar a venit "nebunul" si domnul Lefter se pomeneste "fleasc drept în ochi, o strachina cu prune sleite", aceasta fiind o situatie tragico-comica. Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei, deoarece participa la toate momentele actiunii, iar toate celelalte personaje actioneaza în functie de comportamentul si de atitudinea lui, de relatia pe care o stabilesc cu acesta, cu cele mai multe dintre ele aflându-se într-un conflict temporar sau de durata .
Fericirea tine însa destul de putin, pentru ca seriile biletelor erau inversate si atunci când constata ca visul sau de îmbogatire s-a naruit, disperarea atinge cote maxime si se comporta ca un nebun: îl jigneste pe bancher, îsi da palme si pumni, bate din picioare, se jeleste , face un taraboi de nedescris.
Trasaturile de caracter ale personajului sunt prezentate atât direct de catre narator, de alte personaje sau de personajul însusi ori se desprind indirect din faptele, comportamentul, gândurile si framântarile sale din limbajul folosit si chiar din numele purtat.  P.S:MAI ADAUGI CA,CARATERIZAREA ESTE FACUTA DIRECT DE CATRE NARATOR  DAR ESTE CARATERIZAT SI INDIRECT PRIN RELATIA CU CELELALTE PERSONAJE,MIMICA,GESTURI,LIMBAJ,COMPORTAMENT.   Succes!