Răspunsuri

2014-11-05T15:53:37+02:00
Punctualitatea la masa
In general, codul bunelor maniere spune ca cel care stabileste ora intalnirii este cel care invita la masa. De invitati depinde insa sa o respecte cu strictete. Nu este bine sa veniti mai devreme daca ati fost invitati la cineva acasa.

Este posibil ca persoana gazda sa nu fi reusit sa termine la timp pregatirile pentru masa. In schimb, daca ati fost invitati la restaurant, este indicat sa ajungeti cu 5 minute inainte, in special in cazul domnilor, pentru a nu-l lasa pe cel care v-a invitat sa va astepte.

Tinuta
In ceea ce priveste tinuta, nu trebuie in nici un caz sa va simtiti ca la un interviu pentru job. Nu conteaza atat elementele non-verbale transmise, cat bunul dumneavoastra simt. Prin urmare, exista cateva indicatii de la care nu este bine sa va abateti.

O prima regula este sa nu ne tinem picioarele exagerat de intinse in fata, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti care stau la masa. In al doilea rand, mainile si coatele nu trebuie sa stea sprijinite de masa.

Pozitia corecta implica coatele cat mai aproape de corp si incheieturile mainilor sprijinite usor de masa.

Modul de a manca este extrem de important
Atat din punct de vedere medical, cat si ca regula a codului bunelor maniere, nu trebuie sa mancam in graba. Se mananca tacticos, savurand fiecare bucata de mancare.

Nu este politicos sa vorbim despre subiecte neplacute, care pot deranja la masa. Nu este bine sa ne departam de subiectele generale, care nu au implicatii sentimentale.

Urmatoarea regula este deja cunoscuta: nu se vorbeste cu gura plina. In plus, nu este frumos nici sa bem cu gura plina. Daca luam masa la cineva in vizita, este politicos pe cat posibil sa mancam tot ce avem in farfurie.

Comunicarea politicoasa la masa
Formula magica in cazul comunicarii la masa este sa ne rezumam la cate reguli de bun simt. Trebuie sa multumim intotdeauna celui care ne ofera ceva sau ne serveste cu ceva, indiferent daca il refuzam sau nu.

Cuvintele importante sunt "Nu, multumesc" si "Da, va rog". Daca vrem sa il servim pe cel cu care luam masa cu ceva sau sa il imbiem sa manance, putem face asta, dar trebuie sa ne limitam la o singura invitatie.
7 4 7