Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-03-04T17:28:19+02:00
. Basmul a aparut ca o necesitate a impunerii unor norme si idei morale si ca o evadare din cotidian, fiind "o oglindire a vietii in moduri fabuloase"
2. Naratiunea "Greuceanu" a fost culeasa de Petre Ispirescu in anul 1876 si este unul din basmele noastre reprezentative
II.Continutul operei
Expozitiunea
1. Zmeii fura luna si soarele de pe cer, tinutul imparatului Rosu ramanand in intuneric
2. El promite mana fiicei sale si jumatate din imparatie celui care va elibera astrii, dar incercarile unor voinici s-au dovedit zadarnice

Intriga
- Greuceanu intervine pentru ei si cere permisiunea imparatului de a-si incerca si el norocul, primind incuviintarea acestuia

Desfasurarea actiunii
1. Cei doi frati trec pe la Faurul - Pamantului, cu care Greuceanu se sfatuieste trei zile si trei nopti
2. Greuceanu si fratele sau se despart dupa ce stabilesc locul de intalnire
3. Umbland mai mult "in sec", fratele voinicului se intoarce la locul stabilit si se bucura vazand soarele si luna pe cer.
4. Intre timp, Greuceanu ajunge la casele zmeilor si afla despre sirelticurile lor.
5. El reuseste sa-i invinga pe primii doi zmei, dar lupta cu "tartorul". "tat-al zmeilor", este mai grea. Voinicul il ucide pana la urma si afla unde sunt inchisi astrii.
6. Voinicul elibereaza soarele si luna, spre bucuria intregii omeniri.
7. Se intoarce la locul de intalnire si, impreuna cu fratele sau, merge la Faurul-Pamantului.
8. El scapa de cele doua zmeoaice metamorfozate, care incearca sa-si razbune sotii ucisi, dar sunt apoi urmariti de mama zmeilor transformata intr-un nor.

Punctul culminant
1. Isi gasesc salvarea in "cusnita" Faurului-Pamantului care o ucide pe zmeoaica dandu-i sa inhgita chipul lui Greuceanu facut din fier si inrosit in foc.
2. Cei doi pleaca spre tinuturile imparatului Rosu, iar fratele lui Greuceanu se grabeste sa anunte la curte "izbanda cea mare".
3. Ramas singur, Greuceanu este inselat de "diavolul cel schiop" care-i fura palosul in care statea toata puterea lui si pe care i-l da unui sfetnic al imparatului.
4. Fratele lui Greuceanu este intemnitat deoarece sfetnicul ii spune imparatului ca acesta este "un amagitor".
5. Ajungand si el la imparat, Greuceanu isi da seama de cele intamplate si-l roaga sa mai astepte putin pana ii va dovedi adevarul.
6. Voinicul isi recupereaza palosul si se intoarce din nou la imparatie.


Deznodamantul
- Sfetnicul cel mincinos este alungat si are loc nunta fetei de imparat cu Greuceanu.

III.Concluzii
1. Basmul "Greuceanu" are toate elementele definitorii ale speciei din care face parte.
2. Frumusetea lui consta in gradarea si tensionarea actiunii, precum si in atmosfera optimista, de incredere in fortele omului, pe care o comunica.
2 5 2
2014-03-04T17:31:31+02:00
Fragmentul dat aprtine unui basm pentru ca face parte dintr-o opera epica, in proza, in care sunt multe personaje inzestrate cu puteri supranaturale reprezentand binele care se lupta cu fortele potrivnice si le biruie.
Observam prezenta formulei initiale a fost odata care are rolul de a ne introduce intr-o lume imaginara specifica basmului.
Actiunea este plasata intr-un cadru spatio teporal nefiind bine precizat la imparatie.
Personajele au puteri supranaturale sau sunt personaje fantastice. Acestea reprezinta fortele binelui si ale raului.
O alta trasatura specifica basmului sunt cifrele magice:3, ,7,9,12, care au rolde a face personajul principal cat mai puternic.

1 5 1