Răspunsuri

2014-11-04T20:16:03+02:00
Empatia este caracteristica oamenilor capabili sa se gandeasca si la altcineva in afara de ei insisi. Oamenii empatici, in general, sunt capabili sa simta ceea ce simt ceilalti, sa le identifice emotiile si sa mearga pana la stadiul in care sa se simta la fel ca persoana pentru care simt empatie.
Oamenii empatici incearca sa se transpuna in pielea ta si sa isi dea seama in avans de ceea ce ai simti tu intr-o anumita situatie, sau de ceea ce simti referitor la ceva anume. Spre deosebire de simpatie, empatia se poate simti tot timpul si este nevinovata, nu este rea sau buna ci mai degraba neutra.
Simpatia pe de alta parte, sau compasiunea, iti poate aduce avantaje si dezavantaje, in functie de cat de intemeiata este. Si totusi, in anumite cazuri, simtind simpatie mai degraba decat empatie, te poti simti mai putin vinovat atunci cand trebuie sa faci o alegere personala.
Oamenii care depasesc granitele empatiei, tind sa absoarba problemele celorlalti si sa si le insuseasca, zbatandu-se sa gaseasca solutii sau rezolvari. Uneori adopta problemele celorlalti ca fiind ale lor si pierd timp si energie incercand sa le rezolve pentru a alina suferinta celorlalti.
Acesta poate fi unul dintre dezavantajele de a fi empatic. Simtind empatie mai mult decat ar fi indicat si identificandu-te cu problemele celorlalti, nu faci altceva decat sa iti faci rau tie insuti. Detasarea de problema nu este tocmai caracteristica empaticului, insa este recomandata atunci cand vrem sa ii ajutam pe ceilalti sa nu mai sufere insa nu vrem sa ne cauzam noua rau.
Oricum am privi empatia, este o calitate a oamenilor incapabili sa simta egoism. Fiind empatic, ii putem ajuta pe ceilalti in problemele lor, insa ne ajutam si pe noi insine, invatand si imbunatatindu-ne constant.
multumesc anticipat sper sa primesc o nota buna
iti urez succese
су тщеф фш зкшьше
ce nota ai primit