Răspunsuri

2014-11-04T16:21:46+02:00
Dl Goe - momentele subiectului (planul dezvoltat de idei)
1. Intriga: Motivul deplasarii la Bucuresti de 10 mai este recompensarea baietelului Goe ca sa fie motivat in a nu ramane din nou repetent.
2. Expozitiunea: Se fixeaza pe peronul garii din urbea x. Ei se duc la Bucuresti de 10 mai cu ocazia zilei Omagiale Monarhiei. Discutia filologica legata de forma corecta a cuvantului "marinar" evidentiaza personajele: Goe, mam'mare, mamita si tanti Mita.
3. Desfasurarea actiunii: Trenul isi face aparitia, iar cele trei dame urca grabit pentru a-si gasi locurile in compartiment. Goe nu doreste sa stea in "cupeu" ci prefera sa stea pe coridor impreuna cu barbatii. Neastamparat, D-l Goe scoate capul pe geam si raspunde urat unui individ care-l dojeneste. Goe ii raspunde nepoliticos, numindu-l "Uratul". Se hotaraste sa stea in compartiment dar ghinionul pare a se tine lant deoare vine "conductorul" si le amendeaza pe cele trei dame din cauza lui Goe (biletul zburase cu palaria).
4. Punctul culminant: Nazdravanul baietel dispare, iar damele abia-l gasesc in toaleta, unde se blocase. Dar, needucarea sa se observa mai mult in compartiment fata de acea situatie grava in care trage semnalul de alarma. Dupa ce savarseste fapta, Goe sta linistit in bratele damelor. Conductorul nu descopera vinovatul, astfel ca Goe scapa iar nepedepsit.
5. Deznodamantul este finalul operei in care damele impreuna cu Goe ajung la Bucuresti si pornesc "La Bulivar, birjar, la bulivar!"
56 4 56