Răspunsuri

2014-11-04T14:52:30+02:00
a) Salarizarea inacord direct presupune stabilirea salariului sub forma produsului dintre normele de timp pentru lucrarile, operatiile, activitatile, produsele executate si tariful pe unitate. Acordul poate fi individual sau progresiv. Acordul direct este modul de determinare al salariului in functie de posibilitatea, abilitatea si efortul angajatului. Puteti folosi mai multe variante de stimulare a salariatilor in functie de sistemul de salarizare ales:- pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timp necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora,plata efectuandu-se in functie de timpulde lucru normat.Sistemul este larg practicat in industria confectiilor, echipamentelor electronice, constructia de masini, utilaje si agregate.ExempluSocietatea comerciala PRODCOS S.R.L. are drept obiect de activitate producerea si ambalarea de produse cosmetice. Ambalarea in cutie de carton a 125 de produse finite necesita o durata de timp de realizare de 10 minute.Salariul pe cutie ambalata va fi de 1 leu (RON). Salariatul A va trebui sa ambaleze intr-o ora cate 125 de produse finite, salariul fiind de 6 lei (RON) pe ora. In 8 ore de lucru, va trebui sa realizeze 48 de produse (6 cutii ambalate intr-o ora x 8 ore) si va primi un salariu de 48 lei (RON)/zi de lucru de 8 ore (6 lei (RON)/ora x 8 ore). Salariatul va primi salariul de incadrare (48 lei RON) daca executa numarul de produse (48) in timpul stabilit sau intr-un timp mai scurt. 
Daca isi executa norma intr-un timp mai scurt, va putea parasi locul de munca, angajatorul facand economie de cheltuieli cu energia.
- pentru executarea unui produs se poate stabili o durata de timExempluSocietatea comerciala COMSTIC S.R.L., care are ca obiect de activitate prelucrarea sticlei si a oglinzilor, a realizarii vitraliilor si a gravurilor pe sticla si oglinda, usi si pereti din sticla securizata, primeste o comanda de vitralii slefuite si gravate de mica dimensiune pentru amenajarea unui hotel.Pentru executarea fiecarui produs este necesara o durata de timp de realizare de 60 minute. Salariul pe produs va fi de 4,2 lei (RON). Salariatul A va trebui sa realizeze cel putin 1 produs intr-o ora, salariul fiind de 4,2 lei (RON) pe ora. 
Un salariat in 8 ore de lucru va trebui sa realizeze 8 produse (1 produs/1 ora) si va primi un salariu de 33,6 lei (RON)/zi de lucru de 8 ore (4,2 lei (RON)/ora x 8 ore).
In cazul in care va realiza cu un produs mai mult in intervalul de lucru de 8 ore, salariatul va primi echivalentul salariului aferent numarului de produse executate, fiind interesat sa realizeze un numar cat mai mare. b) Salarizarea inacord global presupune repartizarea "bugetului" de salarii conducatorului echipei care lucreaza pentru realizarea unui produs si care este raspunzator de distribuirea salariilor potrivit sarcinilor fiecarui salariat. Se foloseste cu precadere in constructii, pe santierele navale, proiectare.c) Salarizarea inacord progresiv presupune stimularea salariatilor pentru realizarea unui numar de produse cat mai mare, acestia fiind platiti mai bine pentru realizari mai bune. Se stabileste salariul progresiv in functie de realizari.
 salarizare pe baza de tarife sau cota procentuala din veniturile realizate 

 salarizare prin cote procentuale 

In acest caz, plata se va face in functie de vanzari de produse sau de servicii, cu 
asigurarea salariului minim brut pe tara.
p necesara realizarii, denumita norma de timp si un salariu sau tarif pe fiecare bucata pornind de la salariu de incadrare pe ora,plata efectuandu-se in functie de numarul de produse executate. 
2014-11-04T21:35:37+02:00
1)PROGRESIVE
2)DE IMPUNERE
3)ALE CONTRIBUTIILOR SALARIALE