Răspunsuri

2014-11-03T16:32:24+02:00
Pe vremea cand se afla la studii in India naratorul se imprietenise cu alti doi europeni:Bogdanof si Van Manen.Van Manen le-a sugerat celorlalti sa mearga impreuna la Serampore, in apropiere de Calcutta unde un prieten al sau pe nume Buge avea o cabana.Intr-o noapte, cei trei prieteni pornesc spre Calcutta intr-o masina condusa de soferul lui Buge.La un moment dat toti trei traiesc o senzatie stranie, avand impresia ca s-au ratacit. Cand naratorul incearca sa recunoasca locurile prin care treceau, se aude tipatul inspaimantator al unei femei care cerea ajutor.Infiorati cei trei prieteni vor sa ajute femeia aflata in pericol, coboara din masina dar dupa o cautare zadarnica toti trei traiau niste senzatii ciudate, ca si cand padurea ar fi exercitat asupra lor efecte magice.


Plasarea actiunii in India, un spatiu exotic, este „autentificata' prin detalii. Se indica denumiri geografice: Calcutta, Gangele, golful bengalic, Chiptur Hoogly, Titagarh, Java etc.; se vorbeste despre dhoti (vesmant traditional), religia shivaista, tantra, Societatea teozofica, Societatea asiatica din Bengal, budhism, Marele Sarpe etc.,se indica termeni in sanscrita sau in bengaleza; padurile au: arbori de eucalipt, palmieri, lotusi, cocotieri s.a.m.d.
Acesti termeni nu sunt, de altfei, numerosi si sunt folositi cu multa discretie, pentru ca interesul scriitorului nu este pentru exotism, ci pentru senzational. Textul contine si asemenea „marci', care pot sugera incertitudinea, confuzia, echivocul:Juna plina', ,, visul meu', ,, barbatul vorbea o bengaleza destul de stranie', ,, o usoara ameteala', ,,stranie oboseala', ,,impresie uluitoare', ,,nedumerirea tovarasilor mei', ,. intamplarea aceasta extraordinara'.2 2 2