Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-03T12:11:08+02:00
TIon Creanga s a nascutl la 1 martie 1837 la humulesti,a fost povestitor,prozator,teolog,autor de manuale scolare,politician,poet. Studiile le a facut la scoala catihetica din falticeni. Parintii lui Stefan a petrei Ciubotariu si Smaranda,a fost casatorit cu Ileana Grigoriu, copii  Constatin creanga. Decedat 31 decembrie 1889.                                              Amintiri din copilarie este principala sa lucrare,are patru capitole.
ion creanga a fost bun prieten cu mihai eminescu
2014-11-03T12:33:27+02:00
Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești;  Iași) a fost un scriitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.
 În 1864, Creangă intră la Școala preparandală vasiliană de la Trei Ierarhi, unde l-a avut profesor pe Titu Maiorescu. Acesta îl aprecia foarte mult și l-a numit învățător la Școala primară nr. 1 din Iași. După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rândurile clerului (10 octombrie 1872), deoarece și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. (În 1993, el a fost reprimit post-mortem în rândurile clerului.) A colaborat la elaborarea a patru manuale școlare.


Amintiri din copilărie este una dintre principalele lucrări ale scriitorului român Ion Creangă. Cea mai mare dintre cele două lucrări ale sale aparținând genului memorialistic, ea conține unele dintre cele mai caracteristice exemple de narațiune la persoana întâi din literatura română, fiind considerată de critici capodopera lui Creangă. Structurată în capitole separate scrise de-a lungul mai multor ani (între 1881 și 1888), părți din ea au fost citite în fața cenaclului literar Junimea din Iași.Cartea oferă o relatare detaliată a copilăriei lui Ion Creangă, petrecută în ceea ce era atunci Principatul Moldovei, cu amănunte privind peisajul social al universului copilăriei sale, descriind relațiile dintre eroul principal, cunoscut în acest context ca Nică al lui Ștefan a Petrei sau Nic-a lui Ștefan a Petrei, și diversele persoane cu care interacționează.