Care este personajul principal(+scurta caracterizare) si mesjul textului 'Pasarea indiana' de Jean Claude Carriere?


Pasărea indiană
Un negustor persan avea într-o colivie o pasăre indiană. Trebuind să facă o călătorieîn India, s-a dus la pasăre şi a întrebat-o:

Vrei să-ţi aduc un dar?
Nu, a spus pasărea. Singurul lucru pe care mi-l doresc este libertatea.
Asta nu se poate.
Atunci du-te, te rog, în pădurea unde m-am născut, acolo în India şi spune-lecelorlalte păsări că trăiesc într-o colivie.
Aşa am să fac, a spus negustorul.După cum făgăduise, s-a dus în jungla indiană, în locul arătat de pasăre şi a strigat cu putere că pasărea se afla la el acasă, într-o colivie. În acea clipă, o altă pasăre a căzut fărăviaţă la pământ, de pe cea mai înaltă cracă. O fi vreo rudă a păsării mele, şi-a zis în sinealui negustorul, şi vestea pe care i-am dat-o i-a pricinuit moartea.Când s-a întors acasă, pasărea a dorit să afle cum fusese călătoria.
Vai, a spus negustorul, mă tem că-ţi aduc o veste rea. Una dintre rudele tale a căzutla pământ fără suflare când am strigat că te afli închisă în colivie. Nici nu rostise bine negustorul aceste vorbe că pasărea a căzut în fundul coliviei şin-a mai mişcat. Vestea cea rea a ucis-o şi pe ea, şi-a spus negustorul. Îndurerat, a deschiscolivia, a luat pasărea şi a pus-o pe pervazul ferestrei, mângâiat de o rază de soare.Pasărea a înviat pe dată. A dat repede din aripi şi a zburat până la un copac dinapropiere.Apoi i-a vorbit astfel negustorului:
Află de la mine: ceea ce ai crezut că este o veste rea era de fapt una bună. Cuajutorul tău, pasărea de departe, ruda mea, mi-a arătat cum să scap din colivie. Ceea ceam şi făcut.Şi pasărea şi-a luat zborul spre răsărit, cântând.


1

Răspunsuri

2014-11-10T10:07:02+02:00