Răspunsuri

2014-03-03T17:38:11+02:00
Mos Pricop spune ca Nechifor purta "caciula brumarie"si "cojoc in clinuri de mile negru"si era incaltat cu "botfori". Tot din caracterizarea directa reies cateva trasaturi morale ale personajului. Hangiul Donea spune ca Nechifor "era un om vrednic si fudul". Vitoria povesteste ca barbatul ei era cu "hartagla chef" si cu "mare coraj".

Cele mai multe trasaturi morale reies insa din caracterizarea indierecta. Din rememorarile personajelor cu care a intrat in contact pot fi reconstruite gesturile,obiceiurile si faptele lui Nechifor. In momentul inceperii actiunii romanului, Nechifor a fost deja ucis,dar Vitoria reface ultimul sau drum. 

Fiind un barbat voinic si puternic,nu se teme de hoti. Curajul sau era cunoscut de toti. Vitoria relateaza ca atunci cand talharii l-au atacat,el i-a pus pe fuga cu mare usurint. Nechifor era harnic si priceput in mestesugul oieritului. Stanile si ciobanii i-au fost bine randuite. Stie sa-si aleaga pastorii,iar produsele de la stanele sale au ...
2014-03-03T17:39:25+02:00


Nechifor lipan era un cioban harnic si voinic dintr-o zona de munte.

el era sotul vitoriei lipan si impreuna aveau sapte copii ramanand cu doar doi dupa ce cinci dintre ei murisera de diferite boli.

acesta a fost omorat de Calistrat bogza si de ilie cutui.

sper ca te-am ajutat..