Răspunsuri

2014-11-02T18:32:01+02:00
P(1) : n=1                1²= \frac{1 ori 2 ori 3}{6}
                               1=1                                                (A)

P(2) : n=2           1²+2²= \frac{2 ori 3 ori 5}{6}
                               5=5                                                 (A)
.
.
.
P(k) : n=k    1²+2²+3²+...+k² =  \frac{k(k+1)(2k+1)}{6}

P(k+1) : n=k+1
  1²+2²+3²+...+k² + (k+1)² =  \frac{(k+1)(k+2)(2(k+1)+1)}{6}
   \frac{k(k+1)(2k+1)}{6} + (k+1)² =   \frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}
[Amplificam (k+1)² cu 6 pentru a avea numitor comun]
    \frac{k(k+1)(2k+1)+ 6(k+1)²}{6} = \frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}
[In membrul stang dam factor comun pe (k+1)]
    \frac{(k+1)(k(2k+1)+ 6(k+1)}{6} = [/tex] = \frac{(k+1)(k+2)(2k+3)}{6}
    \frac{(k+1)(2k² + k + 6k +6)}{6} = [/tex] = \frac{(k+1)(2k² + 3k + 4k +6)}{6}
    \frac{(k+1)(2k² + 7k + 6)}{6} =  \frac{(k+1)(2k² + 7k + 6)}{6}          (A)
 
* unde acel  A la a 2-a  inseamna  numar la patrat
     ex: 2k A2 =  2k la patrat