Răspunsuri

2014-03-03T02:24:29+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Spre deosebire de  haiducul Toma Alimos,  boierul Manea este un personaj de opera secundar, deoare intru cat apare numai in anumite momente ale actiunii si este introdus tocmai pentru a scoate in evidenta aspectele morale superioare ale haiducului.  Desi este bogat Manea este prezentat de catre creatotul popular drept urat si impulsiv.   Manea cauta prilej de cearta, aducandu-i haiducului Toma o serie de invinuiri nefondate si cerandu-i despagubiri (calul haiducului).
     Bierul Manea da dovada de  viclenie si ipocrizie, caci se preface ca accepta invitatia haiducului de a bea vin din plosca, dar loveste il loveste pe haiduc cu sabia lui si apoi fuge ca un las.
Gestul boierului ar putea sugera si fuga de raspundere, spaima de care ticalosul este cuprins, incapacitatea lui de a accepta cu demnitate lupta dreapta.
Prin comportarea sa, el devine simbolul rautatii din intreaga creatie populara, este tipicul clasei stapanitoare.
Se urmareste ca cititorul sa-l simpatizeze inca de la inceput pe haiduc; iar catre sfarsitul poemului sa traga o serie de concluzii cu privire la caracterul duplicitar al paturii conducatoare a societatii.
125 4 125