Răspunsuri

2014-10-30T18:26:45+02:00
Județul Soroca a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istoricăBasarabia. Reședința județului era orașul Soroca.
2014-10-30T18:40:33+02:00
Judetul (Raionul) Soroca in perioada interbelica

      
Raionul este situat in partea de nord-est a Republicii Moldova, Iar Soroca este capitala de raion.
      In perioada interbelica (1918-1944), Republica Moldova era parte integranta a Romaniei si raionul se numea judet. Capitala a fost tot la Soroca. In 1944, raionul a devenit parte integranta a Republicii Moldova.
     Aceasta perioada a fost una de schimbari nu doar pentru judetul Soroca ci pentru intregul teritoriu. Au fost facute mari schimbari mai ales in ceea ce priveste invatamantul romanesc, renuntandu-se la cel in limba rusa. Insa, fiecare elev avea posibilitatea sa studieze in limba materna;  elevii de nationalitate rusa sau ucrainiana nefiind fortati sa in limba romana daca nu doreau.
       Perioada 1918-1940 a dat foarte multi intelectuali de calitate, a fost pur si simplu o renastere a culturii.  Pana in 1930, 62 % dintre basarabeni erau analfabeti.  In zonele rurale doar 34% dintre copii se duceau la scoala. Analfabetismul a fost lichidat prin infiintarea mai multor scoli. In perioada interbelica, pedepsela corporale erau la moda - nu stiai lectia sau ai venit fara teme, bataia era a ta. Cele mai intalinite pedepse era: 40-50 de lini/bete la palma, trasul de perciuni sau statul in genunchi pe cosi de nuca.
        Perioada interbelica, a fost deci o perioada destul de grea si pentru judetul Soroca, in sensul ca apar multe schimbari.
      
* scuze pentru micile greseli: a se scrie - linii in loc de lini; coji in loc de cosi