Răspunsuri

2014-10-30T17:44:02+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Uite, iti dau niste caracteristici ale regimului fanariot. Ca o paranteza, acesta a fost impus de catre otomani mai intai in Moldova in anul 1711, apoi in Tara Romaneasca in 1716. Prin urmare:
- se remarca o durata scurta a domniilor: 76 domnii in apromimativ 100 de ani (pana in 1821). Domnitorul devinea un functionar al Imperiului Otoman, avand titulul de "pasa cu doua tuiuri" (era un fel de caciula care avea doua cozi de cal, fapt ce demonstra supunerea fata de turci)
- armata a fost desfiintata, iar domnitorul isi pastra doar o garda personala formata din mercenari.
- in aceasta perioada, Sfatul Domnesc este inlocuit cu denumirea turceasca de "Divan", din care au fost exclusi boierii pamanteni de origine romana, fiind inlocuiti cu boieri din Imperiul Otoman. (Sfatul Domnesc era un fel de Parlament, al zilelor noastre).

1. Tributul sau "haraciul" reprezenta suma de bani pe care domnitorul o platea in momentul instaurarii in functie si in schimbul careia Tarile Romane isi mentineau autonomia.
2. Mucarerul mic si mucarerul mare - suma de bani pe care o platea domnitorul pentru reinnoirea functiei (pentru 1 respectiv 3 ani).
3. La acestea se adaugau peşcheşurile (daruri oficiale), ruşferurile (daruri neoficiale). Totodata, in aceasta categorie mai intra si aprovizionarea Poartei cu grâne, animale, furnituri, etc.

De asemenea, Tarile Romane au fost de-a lungul celor 7 razboaie ruso-austro-turce teatru de razboi in urma carora au suferit urmatoarele rapturi (pierderi) teritoriale:
- in 1711 Cetatea Hotin devine raia turceasca
- in 1718 Banatul este inglobat Austriei pentru ca mai apoi (in 1779) sa fie alipit Ungariei
- in 1775 in urma unei conventii ruso-austriece, ultimii primeau Bucovina
- in 1812 Rusia primea de la turci Basarabia.

Acum sa-ti spun si niste "parti pozitive" ale acestui regim fanariot, daca pot fi numite asa..impropriu spus pozitive.. In fine, cu toate ca regimul fanariot a reprezentat o perioada in care dezvoltarea Principatelor a stagnat, ele si-au mentinut autonomia, iar unii domni au fost adeptii ideilor iluministe. Spre exemplu, Constantin Mavrocordat a desfiintat starea de dependenta (serbia) in 1746 in Muntenia si in 1749 in Moldova (In Transilvania serbia a fost desfiintata in 1784, in urma Rascoalei lui Horea Closca si Crisan, dar asta e alta poveste...)
Totodata, Alexandru Ipsilanti a pus bazele Academiei Sf. Sava si tot el a adus primele imbunatatiri edilitare ale Bucurestiului.

Cam asta e..
36 4 36
mersi da deamu numi trebuie
Pai cand iti trebuiau? :))
cu o luna in urma