Răspunsuri

2014-10-30T16:49:37+02:00
„Moara cu noroc” prezintă (alături de celelalte nuvele ale lui Slavici) monografic viaţa satului  ardelenesc în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, momentul  pătrunderii influenţelor capitaliste. În toate nuvelele lui Slavici conflictul  porneşte de la încălcarea unor norme etice şi de aceea teza moralizatoare  străbate întreaga sa operă. Spre deosebire de nuvela „Comoara” cu aceeaşi temă,  în care personajul reuşeşte să conştientizeze că patima banului pune stăpânire  pe sufletul său şi astfel renunţă la comoara pe care o găsise, Ghiţă,  protagonistul nuvelei „Moara cu noroc”, e irecuperabil din punct de vedere  moral, accentuând latura realistă a operei.
  Titlul nuvelei poate fi considerat o antifrază (nu e cu noroc). Semnificaţia negativă a  acestuia se accentuează pe parcursul desfăşurării acţiunii, dar şi prin relaţia  cu o credinţă populară conform căreia o moară părăsită e bântuită de spirite rele
nu asta am cerut dar totusi iti multumesc
cu placere
2014-10-30T17:23:03+02:00
Structura operei " Moara cu noroc " este simetrica . Finalul coincide cu inceputul prin actiunile care se petrec , dar in final sunt prezentate invers fata de inceput . Nuvela incepe si se termina cu vorbele batranei , care reprezinta vocea autorului in text .Inceputul surprinde o familie din Ardeal formata din 2 soti , un copil si o batrana . Batrana crede ca armonia sta la baza familiei , in timp ce pentru Ghita banii sunt mai importanti . Daca la inceput Ghita a vrut sa castige cat mai multi bani pentru familie , mai apoi , incepand cu prima aparitie a lui Lica , el doreste sa castige bani doar pentru a avea cat mai multi . In final se prezinta moartea lui Ghita , arderea carciumei si vorbele batranei care vin ca o invatatura . Moartea reprezinta pedepsirea tuturor celor care au gresit , focul este semnul stergerii tuturor pacatelor , iar vorbele batranei ne arata ca autorul a vrut sa micsoreze toate daunele , sfarsind tot ghinionul care la inceput a fost noroc .