care o copleşeau. Ochii ei „luceau ca într-o uşoară ceaţă, în dosul genelor lungi, răsfrânse în cârligaşă”. Pe lângă faptul că era o femeia dârză şi aspră, mai era şi o femeie harnică, având grijă de o întreagă gospodărie în lipsa soţului ei, acesta des fiind în absenţă. Vitoria mai reprezintă şi o femeie arhaică. Era credincioasă, respecta cu stricteţe obiceiurile strămoşeşti şi creştine. Nu pleacă la drum până nu se consultă cu preotul, se ruga, ţinea post 12 vineri, se spovedea, se împărtăşea
Vitoria este caracterizată indirect şi prin nume, care sugerează că va fi victorioasă biruind toate greutăţile şi împlinindu-şi destinul.
Fiind un personaj complex, caracterizat atât prin mijloacele caracterizării directe şi indirecte, părerile criticilor literari referitoare la Vitoria sunt diverse. George Călinescu o asociază cu „un Hamlet feminin”. Perpessicius o crede „un suflet tenace şi aspru de munteancă, un aspru caracter de o voinţă aproape sălbatecă, aproape neomenească”.
Vitoria reconstituie drumul făcut de bărbatul ei şi îşi atinge scopurile puse anterior, ceea ce nu era caracteristic unei “simple muieri” din acele timpuri.
Read more at http://www.noiscriem.net/2013/09/caracterizarea-personajului-principal_12.html#2ScyUlz9JYuCs1JW.99
mersi,putea sa iau si eu de pe net
puteam*

Răspunsuri

2014-03-02T15:44:47+02:00
Te ajut daca ma ajuti si tu pe mn cu :
Verisoarei mele ai place cultura populara romaneasca. Cand am vizitat-o ultima data s-a straduit  a-mi infatisa cateva case taranesti mai vechi. Nu se satura de explicat si nu m-am plictisit deloc ascultandu-i cuvintele .  As vrea analiza tuturor cuvintelor URGENT !!  Multumesc frumos