Răspunsuri

2014-10-29T19:07:33+02:00
În ultimii ani, unul din cele mai frecvente subiecte de discuție este globalizarea. Toată lumea vorbește despre globalizare, dar mulți nu prea știu ce reprezintă de fapt acest termen.
Nu există o definiție definitivă și universal acceptată a globalizării. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc. Globalizarea se referă în general la schimbările din societate și din economia mondială, rezultate în mare parte din comerț internațional și schimburi culturale. S-ar spune că globalizarea presupune de fapt formarea unui stat uninaţional, pe tot globul pămintesc. 
„Globalizarea reprezintă principalul fenomen care influenţează mediul de securitate contemporan, atât în ceea ce priveşte geneza noilor riscuri şi ameninţări, cât şi al apariţiei diferitelor oportunităţi.” Astfel, niciun stat nu poate rămâne izolat sau neutru, niciun stat nu este la adăpost și nici nu trebuie să rămână în afara proceselor globale. Securitatea internațională tinde să își manifeste tot mai mult caracterul indivizibil, iar comunitatea internațională este din ce în ce mai conștientă de răspunderile sale. Globalizarea profilează o șansă nereală de dezvoltare economică, care sa creeze prosperitate și care să protejeze mediul, dar acest lucru nu este garantat pentru fiecare țară. Ea depinde de capacitatea fiecărui stat de a exploata programatic și eficient astfel de oportunități. Altfel, țările care nu răspund acestor exigențe riscă să piardă șansa de a beneficia de efectele pozitive ale globalizării. 
Globalizarea reprezintă un proces sau un set de procese, intruchipând o transformare în organizarea spațială a relațiilor și a tranzacțiilor sociale, deschizând spațiul național pentru fluxul de bunuri, persoane, capital, tehnologie, informație, determinând legaturi între diferite paliere ale societății si de organizare a acesteia.
Termenul globalizare a apărut la sfarşitul anilor ’60 şi a fost lansat de un specialist canadian în teoria mijloacelor de comunicare în masă, prof. Marshall McLuhan, Univ. din Toronto şi specialistul american în problemele comunismului, Zbigniew Brzezinski, Univ. Columbia. McLuhan a extrapolat lecţiile războiului din Vietnam şi a lansat expresia sat global. Termenul de globalizare a intrat în dicţionar prima dată în 1961.
În ceea ce privește apariția globalizării, există trei abordări: 
1) globalizarea a apărut odata cu istoria, argumentul principal fiind apariția primelor imperii, răspândirea creștinismului, etc;
2) este un fenomen contemporan, characteristic modernizării și dezvoltării capitalismului, care s-a accelerat în ultimele decenii;
3) este un fenomen recent, asociat cu alte evenimente denumite postindustrializare, postindustrialism sau reorganizarea capitalismului pe alte baze.