Răspunsuri

2014-03-02T15:43:42+02:00
La declansarea Primului razboi mondial, Romania s a declarat neutra deoarece existau 2 curente de opinie antagonice: pro Antanta si pro germanica.
S au dus tratative atat  cu germnanii (care ofereau Basarabia) cat si cu anglo-francezii (ce ofereau recunoasterea unirii Ardealului, Banatului si Bucovinei plus asistenta militara si o interventie militara in sudul Balcanilor ce urma sa rupa frontul turco bulgar pentru a se uni cu armatele romane).
In timpul puternicei ofensive germane de la Verdun din 1916 guvernul francez ne a somat sa intram in razboi (ACUM ORI NICIODATA).
Guvernul Bratianu declara  in vara anului 1916 razboi impotriva Puterilor Centrale  (oferind astfel usurarea presiunii germane asupra francezilor) si in scurt timp trupele romane trec Carpatii in pas de defilare.
Romania intra astfel in razboi pentru desavarsirea statului national unitar avand de asemenea un rol de aparare a intereselor nationale.
Optimismul oficialilor de la Bucuresti incepe sa paleasca in urma puternicului atac venit din sud; trupele turco bulgaro germane trec Dunarea in vreme ce austriecii contraataca ofensiva romana din Ardeal.
Trebuie mentionat ca frontul romanesc astfel creat era CEL MAI MARE FRONT DE LUPTA DIN EUROPA  si datorita lipsei ajutorului ruses si francez ( francezii au trimis zeci de trenuri cu armament pentru Romania dar REAUA VOINTA A RUSILOR a facut sa se intarzie si jumate de an sosirea acestuia in Romania) ceea ce a dus la o rapida retragere si parasire a Bucurestiului de catre guvern. Cu aceasta ocazie sunt trimise la Moscova in PASTRARE tezaurul Bancii Nationale a Romaniei impreuna cu o serie de bijuterii apartinand Casei Regale (circa 100 tone AUR plus documente si manuscrise).
Dupa declansarea revolutiei bolsevice din Rusia intregul front de est ramane in grija romanilor care dupa o scurta perioada de revigorare morala reuseste asa-numitul triunghi de aur din vara anului 1917: TREI celebre batalii de la Marasti, Marasesti si Oituz unde in inferioritate numerica romanii in camasi  (supranumiti de nemti fantome) ii vor opri masina de razboi germana condusa de Maresalul Mackensen.
Cu toate acestea, guvernul roman va semna o pace separata cu Germania in primavara anului 1918 (pacea Bucuresti-Buftea), document care nu va fi ratificat niciodata de regele Ferdinand al Romaniei. 
Dar, implicarea SUA in razboi schimba balanta de puteri; au loc din ce in ce mai multe miscari nationale in cadrul Imperiului Austro Ungar, care se destrama in final. Catre sfarsitul anului 1918 Vechiul Regat va primi cu bratele deschise provinciile romanesti: Banat, Ardeal, Bucovina si Basarabia realizand astfel visul de aur al neamului romanesc.
Cu toate acestea, trebuie sa amintim de un efect intarziat al destramarii Imperiului Austro Ungar; in Ungaria ia nastere in 1919 un guvern de orientare sovietica ce incepe  o serie de agresiuni armate asupra vecinilor. In aceasta situatie guvernul roman porneste o puternica contraofensiva pentru inlaturarea guvernului bolsevic ungar (la elaborarea acestei campanii militare viitorul maresal Ion Antonescu s ia aduc o contributie majora)  si in vara anului 1920 romanii atarna opinca taraneasca in varful Parlamentului ungar de la Budapesta.
Pe timpul ocupatiei romanesti, soldatii au oferit sprijin moral si alimentar a tuturor oamenilor din zona; sunt pastrate zeci de documente ale oficialitatilor maghiare care multumesc pentru ajutorul alocat de armata romana in hranirea si incalzirea populatiei aflata in teritoriile ocupate de romani.
In toamna anului 1920 trupele romanesti revin triumfatoare in tara in vreme ce la Paris se desfasurau tratatele de pace; tratate care au recunoscut partial meritele armatei romane.
3 5 3