Răspunsuri

2014-10-29T12:24:45+02:00
Cauzele:economice:- lipsa de metale pretioase, dorinta europenilor de a descoperii un nou drum spre Indii pentru a-si procura direct mirodenii, matasuri, produse exotice... cauze de natura religioasa:- dorinta de evanghelizare a unor noi popoare. cauze tehnice:- s-a perfectionat carma.
- a fost construita caravela.
- au fost folosite noi instrumente de orientare pe mare.
- busola, bastonul lui Iacob...
- largirea orizontului geografic.
- a fost repusa in circulatie harta lui Ptolemeu si scrisa o noua harta, harta lui Toscanelli.
- marile descoperiri geografice s-au facut in sec. 15-16.  - in 1487, Bartolomeu Diaz descopera "Capul bunei sperante".
- in 1497, Vasco da Gama a navigat de-a lungul coastei de vest a africii. A trecut prin "Capul bunei sperante", in Oc. Indian si in 1498 a ajuns la Callicut.

Descoperirea americii
Cristofor Columb:
- a organizat o prima expeditie in 1492 plecand dintr-un port din Spania cu 3 corabii. Dupa 43 de zile de navigat pe ocean a ajuns pe un nou continent, descoperind Insulele Cuba, Bahamas, Tahiti.
El le-a numit Indiile Orientale. Au urmat alte 3 expeditii in urma carora au fost descoperite noi teritorii din America centrala. Cel care a realizat ca este vorba de un nou continent a fost Amerigo Vespucci si astfel a fost numita America.

Inconjurul lumii in 80 de zile
- a fost facut de Fernando Magellan in 1519 a plecat cu 5 corabii din Sevilla, a traversat Oc. Atlantic, navigand de0a lungul costei de est a Americii de Sud. A trecut prin stramtoarea Magellan, in Oc. Pacific ajungand in Insulele Filipine unde in urma unei incaierari cu bastinasii a fost ucis.
- expeditia a fost continuata de secundul sau Sebastian El Cano care in 1522 s-a reintors in Spania cu o singura corabie si doar 18 oameni. A dovedit ca pamantul este rotund si ca se poate naviga in jurul lui.
- regele Spaniei l-a innobilat pe El Cano si i-a dat ca blazon globul pamantesc pe care scria „Primus Circumedisti me” („Tu m-ai înconjurat primul”)

Consecintele descoperirilor:
- au fost descoperite si cucerite noi teritorii.
- au fost aclimatizate noi plante.
- au fost distruse vechi civilizatii.


3 4 3