Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-28T22:24:39+02:00

Epitet – este cuvantul adaugat unui substantiv , verbpentru al clasifica estetic . Exprima o insusire a obiectului pe care il pune intr-o lumina noua impresionand cititorul . „ Mii de coifuri lucitoare , mii de capete pletoase …” Comparatia – este punerea in paralel a doi termeni pe baza unor asemanari pentru a evidentia caracteristicile unuia dintre ei . Fata-i rosie ca marul . 35281jsi28ixx9g Metafora – este inlocuirea unui termen obisnuit (propriu) cu altul neobisnuit (figurat) pe temeiul uni\or asemanari intre ei . „Pe cer straluceste mingia de foc . „ Personificarea – este atribuirea de calitati omenesti unor lucruri , fiinte , fenomene. Se realizeaza mai ales cu ajutorul verbelor , adjectivelor …  „Spicele jucau in vant . „ Ilustreaza comunicarea om-natura , un motiv de baza inliteratura romana .
Inversiunea – este schimbarea topici normale pentru a sublinia un anumit cuvant care va impune atentiei o idee .

„Intr-o salbatica splendoare . „

Hiperbola – este marirea sau micsorarea exagerata a realitatii pentru obtinerea unor efecte artistice .

„ Minte de ingheata apele . „

Antiteza – este aproprierea a doi termeni opusi pentru a pune mai bine in valoare caracteristicilor lor .

Mihai si Pasa din „ Pasa Hasan . „
Enumeratia – este enumeratia succesiva a partilor componente ale unui intreg sau o insusire de termeni de acelasi fel pentru a sublinia caracteristice intregul descris .

„ Vin tantarii , gandaceii, carabusii si lautarii .”

Repetitia – este repetarea cu intentii expresive a unor sunete , cuvinte , sintagme , propozitii , fraze , fragmente , …

„ Vajind ca vijelia … „