Răspunsuri

2014-10-28T19:27:44+02:00
Titlul poeziei Fluture, tu, de Tudor Arghezi, este o adresare directă către o vietate fragilă care urmează a fi descrisă pe parcursul textului. Sintagma din titlu, sugestivă prin posibilitatea completării, este reluată la începutul primului vers şi continuată printr-o interogaţie construită în limbaj familiar şi regional (putuşi). Interogaţia fixează şi spaţiul întâlnirii cu fluturele (chilia),dar şi graniţa transparentă dintre cele două lumi, interiorul şi exteriorul (perdeaua). Mica vietate apare în relaţie directă cu lumina şi soarele („puiul luminii”). „Portretul” său este alcătuit din metafore şi din epitete strecurate în formule de adresare. Fragilitatea şi culoarea vie a aripilor sunt sugerate prin asocierea surprinzătoare a două elemente din sfere diferite („catifea solară”), iar perfecţiunea formei trupeşti printr-o aluzie geometrică („echer plăpând”). Universul poetic arghezian se alcătuieşte din câteva elemente determinante pentru condiţia eului liric. Acestea aparţin celor două câmpuri semantice definitorii pentru spaţiul poeziei: interiorul se înscrie în câmpul livrescului (cărţi, caiete); exteriorul schiţează elementele cadrului natural (ramuri, lumină).Ambiguitatea eu liric-fluture este sugerată prin metamorfoza termenilor specifici celor două medii. Limbajul este construit pe simboluri din sfera mineralelor (rubin), destinului (chemare, destin) sau aspiraţiei spre cunoaştere (lumină) şi spre înalt (foişor). Totodată, textul păstrează în sine aluzii mitologice („Unde nici nimeni, nici nimic nu moare / Decât pe înserate o stea sau câte-o floare.”) Lexicul cuprinde elemente regionale (putuşi) şi populare (părete,chilia), dar şi termeni neologici (echer, destin). Textul este în egală măsură o poezie pentru copii şi o meditaţie. Contemplarea naturii, a micilor vietăţi se asociază cu întrebări tulburătoare (Ai şi tu o chemare? Ai şi tu un destin?). Simplitatea aparentă ascunde profunzimi şi întrebări grave pe seama existenţei şi a destinului. Figura de stil identificată în versul „cu ochii aprinşi ca jarul de rubin” este comparaţia. Trăsăturile care să justifice că poezia aparţine genului liric sunt următoarele: eul liric îşi exprimă sentimentele faţă de un aspect din lumea exterioară şi sursa lirismului este afectivitatea transpusă estetic prin mijloace de expresie artistică şi elemente de prozodie. Sintagma „echer plăpând” este o metaforă sugestivă pentru forma şi fragilitatea fluturelui.
1 5 1
Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-28T19:34:14+02:00
Titlul poeziei Fluture, tu, de Tudor Arghezi, este o adresare directă către o vietate fragilă care urmează a fi descrisă pe parcursul textului.
 Mica vietate apare în relaţie directă cu lumina şi soarele („puiul luminii”).In continuare, poetul defineste fluturele drept "echer plapand", prins de perete, asociindu-l cu lumea cartilor, a scrisului: "uitandu-te la carti si la caiete".