Va rag sa ma ajutati :)
Explicati ce sens au urmatoarele formule si clisee internationale :marul discordiei ;sabia lui Damocles ; marul lui Adam ; curriculum vitae ; mea pulpa ; modus vivendi ; stricto sensul .

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-27T15:34:36+02:00
„Marul discordiei” este un fruct simbolic generator de conflicte.Se spune că în timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, în timp ce zeii dănţuiau, şi-a făcut apariţia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, şi a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Văzând mărul, Hera, Atena şi Afrodita l-au revendicat, fiecare susţinând că le întrece în frumuseţe pe celelalte.
Pentru a-i arata cat de nesigura si fragila este soarta celor puternici, regele sicilian Dionysios I a agatat, la un banchet, de un fir de par o sabie deasupra capului lui Damocles, de aici si expresia “sabia lui Damocles”, care arata ca nimineni nu este de neinvins.
Marul lui Adam este acel nod din dreptul gatului care se observa mai mult la baietii foarte slabi.
Curriculum vitae sau CV este acel dosar care detine toate datele despre noi, il folosim desori cand ne cautam locul de munca.
In tribunalele romane, inaintea de inceperea proceselor, inculpatii erau intrebati daca isi recunosc vina/fapta , iar ei in caz afirmativ rosteau “Mea culpa” . Unii obtineau reducerea pedepsei sau chiar gratierea .
Modus vivendi- mod de existenta.


ma poti ajuta si la strico sensu
Te rog mult :) .
Strico sensu- in sens redus ( nu l-am vazut)
mersi mult