Răspunsuri

2014-10-26T14:59:44+02:00
Biomasa reprezinta componentul vegetal al naturii. Ca forma de pastrare a energiei Soarelui în forma chimica, biomasa este unul din cele mai populare si raspândite resurse de pe Pamânt. Ea asigura nu doar hrana, ci si energie, materiale de constructie, hârtie, tesaturi, medicamente si substante chimice. Biomasa este utilizata în scopuri energetice din momentul descoperirii de catre om a focului. Astazi combustibilul din biomasa poate fi utilizat în diferite scopuri – de la încalzirea încaperilor pâna producerea energiei electrice si combustibililor pentru automobile.
Date generale
Masa totala (inclusiv umiditatea) - peste 2000 mld tone; Masa totala a plantelor terestre - 1800 mld tone; Masa totala a padurilor - 1600 mld tone; Cantitatea energiei acumulate în biomasa terestra - 25.000*1018 J; Cresterea anuala a biomasei - 400.000 mil tone; Viteza acumularii energiei de catre biomasa terestra - 3000*1018 J pe an (95TWh); Consumul total anual a tuturor tipurilor de energie - 400*1018 J pe an (22TWh); Utilizarea energiei biomasei - 55*1018 J pe an (1,7TWh).
Compozitia chimica a biomasei poate fi diferentiata în cîteva tipuri. De obicei plantele contin 25% lignina si 75% glucide (celuloza si hemiceluloza) sau zaharide. Fractiunea glucidica este compusa dintr-o multime de molecule de zaharide, unite între ele prin lanturi polimerice lungi. Una din cele mai importante glucide este celuloza. Componenta ligninica este compusa din molecule nezaharizate. Natura utilizeaza moleculele polimerice lungi de celuloza la formarea tesuturilor, care asigura integritatea plantelor. Lignina apare în plante ca ceva de genul lipiciului, care leaga moleculele celulozice între ele. 
Formarea biomasei
Bioxidul de carbon din atmosfera si apa din sol participa în procesul obtinerii glucidelor (zaharidelor), care formeaza „blocurile de constructie” a biomasei. Astfel, energia solara, utilizata la fotosinteza, îsi pastreaza forma chimica în structura biomasei. Daca ardem efectiv biomasa (extragem energia chimica), atunci oxigenul din atmosfera si carbonul din plante reactioneaza formînd dioxid de carbon si apa. Acest proces este ciclic, deoarece bioxidul de carbon poate participa din nou la procesul de formare a biomasei. Pe parcursul ultimelor secole omenirea a învatat sa obtina formele fosile de biomasa, în deosebi, în forma de carbune. Combustibilii fosili prezinta rezultatul reactiei chimice foarte lente de transformare a polizaharidelor în compusi chimici asemanatoarei fractiei ligninice. În rezultat compusul chimic al carbunelui asigura o sursa de energie mai concentrata. Toate tipurile de combustibil fosil, utilizate de catre omenire – carbune, petrol, gaze naturale – reprezinta, în sine, biomasa straveche. Timp de milioane de ani resturile vegetale se transforma în combustibil. Desi combustibilul extras are aceeasi compozitie – hidrogen (H2) si carbon (C) - ca si biomasa ”proaspata”, el nu poate fi asimilat resurselor energetice regenerabile, pentru ca formarea lui necesita o perioada lunga de timp. 
Utilizarea biomasei 
1 5 1