Concepeti un eseu tip caracterizare de personaj , in care sa-l prezentati pe Matache , eroul inzestrat cu imaginatie , curaj si dorinta de libertate , plecat din satul de pescari saraci ca sa ia in primire lumea .
Minim 600 cuvinte.

1

Răspunsuri

2014-10-25T20:10:50+03:00
Personajul principal al acestei opera este Matache,un copil de doar 9 ani,care a fost nevoit sa se confrunte cu realitatile vietii,traind la fel de tacut precum spatiul arid in care vietuia.

Relatarea faptelor se face la persoana I,deoarece naratorul este unul dintre personajele cartii,care ajuns la maturitate isi aminteste de anii petrecuti in baltile Dunarii fiind pribeag pe cuprinsul Baraganului in speranta scuturarii saraciei,fapt care i-a creat mai multe deziluzii.

Evenimentele relatate de Matache sunt aparent lipsite de maturitate,acesta nu cerceteaza lucrurile si nici nu le interpreteaza ci le comunica doar consecintele.

Desi era un copil incerca din rasputeri sa-si ajute parintii in lupta pentru supravietuire,considera ca tatal sau putea sa aiba o contributie mai importanta pentru iesirea din aceasta situatie,in timp ce pentru mama sa avea un sentiment de consideratie pentru toate sacrificiile acesteia.

Micul erou priveste cu parere de rau la "varicile groaznice de pe membrele inferioare ale mamei,la opincile scalciate si la nadragii rupti ai tatalui".

Inarmat cu un curaj deosebit si o vointa iesita din comun izvorate din saracia in care se zbatea,Matache pleaca de acasa impreuna cu tatal sau ,nu doar pentru a descoperi noi orizonturi si experiente,ci pentru a scapa de conditiile de trai inumane.(" vroiam sa-alerg si eu cu vantul si cu ciulinii,a-alerg,sa scap de apa asta care facea sa-mi putrezeasaca picioarele de pestele pe care-l strangeam de pomana").

Odata plecat de acasa are parte de o serie de intamplari nefericite pe care le depaseste dand dovada de tarie de caracter .
5 4 5