Răspunsuri

2014-10-25T17:08:04+03:00
Câmpul gravitaţional dintre Lună şi Pământ cauzează unele efecte interesante. Cele mai evidente sunt mareele. Atracţia gravitaţională a Lunii este mai mare pe partea cea mai apropiată de Lună a Pământului. Din perspectiva noastră, pe suprafaţa Pământului vedem doar denivelări - una în direcţia Lunii şi una în direcţia opusă. Efectul este mai pregnant în apa oceanelor decât în scoarţa terestră aşa că apa se ridică mai mult, şi deoarece Pământul se roteşte mai rapid decât Luna denivelările se învârt în jurul Pământului, o dată pe zi, cauzând două fluxuri pe zi. (Acesta este un model simplificat; Fluxurile reale, în special cele de lângă coastă sunt mult mai complicate .)
     Dar Pământul nu este nici complet fluid. Rotaţia Pământului poartă denivelările un pic înaintea punctului aflat direct sub Lună. Aceasta înseamnă că forţele dintre Pământ şi Lună nu sunt chiar pe linia dintre centrele lor producând o torsiune pe Pământ şi o accelerare a forţei pe Lună. Acest fapt cauzează un transfer net a energiei rotaţionale ce face ca Pământul să îşi încetinească rotaţia cu 1.5 milisecunde/secol şi Luna să se ridice într-o orbită superioară cu 3.8 centimetri pe an. (Efectul opus se manifestă asupra sateliţilor cu orbite neobişnuite ca Phobos şi Triton).
    Natura asimetrică a acestei interacţiuni gravitaţionale este de asemenea răspunzătoare pentru faptul că Luna se învârte sincron, ca atare arată tot timpul aceeaşi faţă spre Pământ. Aşa cum acum viteza de rotaţie a Pământului e micşorată de interacţiunea cu Luna, şi viteza acesteia a fost micşorată, în trecut, de interacţiunea ei cu Pământul, dar efectul a fost mult mai puternic. Când viteza de rotaţie a Lunii a ajuns să se potrivească cu perioada ei orbitală s-a ajuns la o situaţie de echilibru. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu majoritatea celorlalţi sateliţi din sistemul solar. În cele din urma rotaţia Pământului va fi încetinită până când se va potrivi cu perioada Lunii, ca în cazul lui Pluto şi Charon.

pt ca nu te-am putut ajuta
lasa scuzele
ok...
Adrian36, cutremurele sunt micile "atentii" pe care ni le face luna ?
da tcostel vreo problema?!?
Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-25T17:09:15+03:00
Un efect important este acela ca Luna nu ne paraseste! Ramane pe o traiectorie pe care forta centrifuga de inertie este egala cu greutatea ei fata de Terra.
Alt efect impotant este mareea care da nastere la flux si reflux fenomene exploatate de om in favoarea lui.
Succes!
1 5 1