Digestia este un proces complex care se desfasoara la nivelul tubului digestiv :
1. Notati transformarile care au loc in cavitatea bucala.
2. Notati transformarile care au loc in stomac.
3.Notati transformarile care au loc in intestinul subtire.

1

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-02-27T21:35:37+02:00
Buna, am vazut ca esti in clasa de gimnaziu.
Am sa-ti zic cateva lucruri foarte interesante despre sistemul digestiv.
La nivelul cavitatii bucale, dintii si limba sunt organele care asigura mestecarea, umectarea (imbibarea cu saliva), sfaramarea, toate acestea sunt procese MECANICE.
Exista si transformati chimice, spre exemplu, amidonul copt, fiert adica preparat este descompus in substante mai simple de o enzima ce se gaseste in saliva, numita AMILAZA SALIVARA.

Acum, in stomac. Si stomacul are o multime de enzime, fiindca si el contine suc gastric secretat de glandele gastice din mucoasa stomacala. Aici proteinele, prin actiunea pepsinei si a HCl sunt descompuse in proteine mai simple, laptele la sugari se incheaga datorita prezentei enzimei numite LABFERMENT si a ionilor de calciu, gelatina se lichefiaza, lipidele emulsionate, din frisca, lapte, oua sunt transformate in grasimi mai simple.

In intestin se finalizeaza digestia. Substantele devin cele mai simple cu putinta. Prin actiunea unor enzime proteolitice, rezulta aminoacizi, la fel si pentru lipide si zaharuri.
Acum, la nivel intestinal digestia este rezultatul a 3 sucuri: BILA secretata de ficat, SUCUL PANCREATIC secretat, dupa cum se intelege din pancreas si SUCUL INTESTINAL secretat de glandele din vilozitatile intestinale.

Sper ca te va face curioasa sa aprofundezi. 
Ddeni, in ce clasa esti?
Scuze ca nu am raspuns mai repede dar nuam putut sunt in clasa a 7 a