Răspunsuri

2014-10-24T10:55:29+03:00
Eseu despre timp Relatia omului cu timpul reprezinta o drama esentiala, producatoare de angoase si temeri. De fiecare data cand aduc in discutie, in scrierile mele, conceptul de timp, imi amintesc de marturisirea Sfantului Augustin (din Confesiuni): “Ce este timpul? Daca nu sunt intrebat, stiu. Daca sunt intrebat, nu stiu.” Constanta a gandirii filosofice, reflectia asupra timpului a fost preocuparea de baza a ganditorilor lumii. Pascal a incercat sa dea o definitie timpului. A incercat, dar n-a reusit. La capitolul acesta nu se dovedeste un cautator anterior esentelor, ci gandurile sale interactioneaza cu o ordine preexistenta. Platon a fost mai metaforic…”Timpul este creat odata cu cerul, fiind copia mobila a eternitatii”… O alta metafora care mi-a ramas in minte este a lui Nietzsche. A scris despre timp intr-una din cartile sale unde clipa este surprinsa, simultan, in doua ipostaze ale sale: moment efemer, boaba de nisip in clepsidra timpului si unitate de masura a eternitatii.
De la noi, foarte ineresanta si pertinenta mi s-a parut conceptia lui Mircea Eliade despre timp. In capitolul Durata profana si timpul sacru din eseul Sacrul si Profanul, Mircea Eliade accentueaza asupra dihotomiei dintre “timpul profan” – vazut ca durata, ireversibil, dinamic, care curge, devine si se transforma si “timpul sacru” – reversibil, static, rotund, ciclic si cosmic.
Scriu despre timp si parca-l percep ca entitate materiala. De fapt, toti il simtim asa, folosind expresiile: “economisim timp”, “pierdem timp”, “timpul inseamna bani”etc.
Pentru ca suntem obsedati sa ne umplem viata cu diverse sortimente de senzatii, nu ne dam seama cat de repede trece timpul…Timpul nu pleaca niciodata cu mana goala. Isi ia cu el bagaje mari si dus este. Tarand nume, fapte si mituri ne lasa mai tristi, mai insingurati.
Conteaza mult perceptia personala asupra timpului. Timpul este asa cum il vede fiecare, dar este si asa cum nu-l vede, dar il vad altii. Gratie timpului, orice si totul are o identitate, adica prezent, trecut si viitor. De fapt, timpul e etern, noi trecem prin el. Daca am terminat cu filosofia, sa trecem la fizica, care avertizeaza unduindu-si vectorii: timpul inseamna miscare! Poate ca timpul e un concept abstract, dar miscarea e concreta. Daca nu te misti, pierzi timpul! Iar timpul, in zilele noastre, inseamna bani. N-o spun eu, zicala “time is money” e arhicunoscuta. Daca pe timpuri zicala la moda era “festina lente” (grabeste-te incet!), acum cel care se grabeste incet ramane de tot in urma. Prinde momentul, sau ramai bosumflat pe margine.