Răspunsuri

2014-10-22T23:11:40+03:00
E folosit versul clasic, strofele sunt alcatuite din 4 versuri adica este catren si rima este incrucisata
2014-10-22T23:14:44+03:00
Doina Octavian Goga este scriitor ardelean, supranumit „Poetul patimirii noastre”, dupa unul din versurile poeziei „Rugaciune”, in care isi exprima crezul sau poetic.
A cunoscut de mic copil problemele romanilor din Ardeal, deoarece tatal sau a fost preot, iar in casa lor veneau oamenii sa-si spuna durerile si sa li se dea sfaturi, ba chiar sa li se intocmeasca scrisori si jalbe (reclamatii).
Este cunoscut ca un poet mesianic abordand termeni religiosi, deoarece pentru romanii din Ardeal, singura speranta a fost de multe ori, numai Dumnezeu.
Poezia „Doina” este in esenta trista, asa cum arata si vocabularul folosit (a plange, plans, plansoare, plansete, lacrimi, a geme, patima etc.) Din cauza ca nu a putut rezolva problemele conationalilor, a incercat sa-i aline cu versurile lui: „Plansul strunei mele”, spunea el in poezia „Plugarii” inclusa in volumul „Poezii” din 1905, in care el a prevazut izbucnirea Marii Rascoale Taranesti din 1907.
Doina este opera literara lirica in versuri, specifica folclorului romanesc, prin care se exprima toata gama de sentimente, fiind insotita de obicei de o melodie adecvata.
Octavian Goga isi exprima gandurile si sentimentele cu ajutorul cuvintelor (al modalitatilor literare si al figurilor de stil), eul liric fiind insusi poetul.
1 3 1