Răspunsuri

2014-10-23T11:50:41+03:00
 ******  
        Principala cauza a fost intarirea regatului piemontez, in jurul caruia s-a facut unificarea.
1 1 1
2014-10-23T17:24:15+03:00
Uite, eu iti spun toata Unificarea Italiei, poate intelegi mai bine.
Unificarea a fost infaptuita din initiativa Regatului Piemontului, condus de regele Victor Emanuel al II-lea si de premierul Camillo Cavour. De asemenea, un aport deosebit l-a avut miscarea nationala, numita Risorgimento (Renastere).

Dupa Congresul de la Viena (septembrie 1814 - iunie 1815), Italia ramasese faramitata, sub autoritate habsburgica. Desi s-a incercat in timpul Revolutiei Pasoptiste (1848) unificarea statelor italiene, victoria Sfintei Aliante a dus la esecul acestui proiect.

Etapele unificarii au fost 3: razboinica, revolutionara, diplomatica.
1. Etapa razboinica: a avut loc intre anii 1859 - 1860, reprezentand un razboi impotriva Austriei. Principalele batalii au avut loc la Magenta si Solferino (ianuarie 1960), cand italienii, in alianta cu francezii, vor reusi sa-i invinga pe austrieci, fiind eliberata Lombardia, Franta primind si ea Nisa si Savoia.
2. Etapa revolutionara (1864) Giusseppe Garibaldi a fost coordonatorul miscarii de eliberare a statelor din sudul si centrul Italiei. Miscarea a pornit din Regatul Neapole, ducand la unirea Siciliei si a Regatului Neapole cu Piemontul. De asemenea, ducatele Toscana, Parma, Modena, Romagna se vor razvrati si ii vor alunga pe austrieci.
 3. Etapa diplomatica: In Europa izbucnise in anul 1866 razboiul dintre Prusia si Austria. Italia se va alia cu Prusia, dovada fiind faptul ca in urma victoriei prusace, Italia ocupa Venetia. In urma Razboiului prusaco-francez desfasurat intre 1870 - 1871 (terminat cu victoria Prusiei, la Sedan, 2 septembrie 1870), trupele franceze s-au retras din Roma, care a devenit capitala noului stat.

Acesta este procesul de unificare al Italiei.

Asadar, ca sa-ti raspund si la intrebare, cauzele au fost multiple:
1 la mana, conflagratiile pe care le avea Imperiul Habsburgic in intreaga Europa (ti-am dat exemple de razboaie, etc)
2 la mana, aceasta unificare s-a putut infaptui si pe fondul disparitiei Sfintei Aliante, alianta ce a luat sfarsit in 1849, odata cu reprimarea Revolutiei Pasoptiste si inlaturarea lui Klemens von Metternich din functia de cancelar.

Daca nu stii ce e Sfanta Alianta.
Sfanta Alianta a fost o coalitie a Imperiului Habsburgic, al celui Rus si al Prusiei, formata la 26 septembrie 1815 cu scopul mentinerii statu-quo-ului in Europa. (statu-quo = respectarea frontierelor trasate in urma unui congres/tratat). Ei bine, in eventualitatea in care izbucneau in Europa miscari conspirative (secrete) care isi propuneau sa modifice aceste frontiere trasate in urma Congresului de la Viena, trupele Sfintei Aliante puteau interveni in forta.
In 1818, Franta adera si ea la aceasta alianta, transformand-o intr-o Quadrupla Alianta.

De asta s-a putut infaptui Unificarea Italiei abia dupa ce a disparut Sfanta Alianta si cand nu exista alte astfel de coalitii.

Sper ca ai inteles, stiu ca am scris mult, dar asa trebuie pusa problema ca sa intelegi cu adevarat care e cauza Unificarii Italiei intre anii respectivi.
3 4 3