Răspunsuri

2014-10-22T19:11:40+03:00
Primul razboi daco-roman 101-102 s-a desfasurat din cauza dorintei Imparatului Traian pentru bogatiile Daciei si pentru umilitoarea infrangere din 87-89, vrand sa o cucereasca Dacia definitiv. Decebal fiind un strateg stralucit, organiza mereu ambuscade asupra legiunilor romane. De data aceasta, insusi Traian vine cu 15 legiuni in Dacia, comparativ cu anul 87 cand doar 5 legiuni se aflau in Dacia, de aici si dorinta lui de a cuceeri Dacia.
Impreuna cu niste aliati de-ai lor, Sarmatii, locuiau la Vest de Carpati, trec in iarna lui 102 Dunarea pe Gheata, aceasta numindu-se actiunea moesiana, datorita greutatii armurii sarmatilor si cailor, gheata se sparge, iar majoritatea soldatilor cad in Dunare si se inneaca. In primavara lui 102 isi reiau inaintarea, dar Decebal cere pace, aceasta fiind una triumfatoare pentru romani. Traian cerea sa predea Muntenia, Oltenia si Banatul lor, sa distruga zidurile cetatilor, sa faca dusmani si prieteni pe dusmanii si prietenii Romei.
In 103 Appolodor din Damasca construieste la Droberta podul de piatra pe unde trec romanii Dunarea.
Al doilea razboi daco-roman, 105-106 a fost unul decisiv pentru poporul dac, Sarmisegetusa fiind inconjurata din 5 directii dupa toate retragerile si infrangerile dacilor. Astefel, conductele de apa ale cetatii sunt distruse, iar Decebal incearca sa fuga, dar este ajuns din urma de 500 de legionari  condusi de Aurelianus Tiberiu
si astefel se sinucid, iar mana stanga si capul lui sunt luate si duse la roma, acolo unde este ridicata Columna lui Traian, iar in Dobrogea, Tropaeum Traiani. Asta a fost tot, bafta. :)
Multumesc frumos! o seara buna! :)
la fel si tie, sa iei 10 :)