Răspunsuri

2014-10-22T16:51:11+03:00
Chiar daca este sau nu o moda sa faci voluntariat, societatea si generatiile se schimba si din ce in ce mai multi tineri incep sa adopte comportamente de voluntariat. Cele mai frecvente apar in timpul facultatii, cand studentii nu mai sunt atat de centrati pe ei insisi, ci sunt orientati spre nevoile celorlalti. Cu toate acestea, inca mai avem nevoie sa “lucram” la o cultura a voluntariatului. In liceu, unii tineri refuza sa faca voluntariat pentru ca nu vor sa-si piarda timpul degeaba, fara a fi platiti, in timp ce altii fac cu drag diverse activitati de ecologizare, se inscriu in grupurile liceului, organizeaza vizite la centre de batrani sau de copii.

1. Prin voluntariat isi creioneaza mai bine setul de valori dupa care se conduce in viata.
2. Invata sa aprecieze lucrurile pe care le au si sa se bucure chiar si de maruntisuri.
3. Isi seteaza obiective mai realiste in viata.4. Obtine abilitati de comunicare si relationare sociala care ii vor fi utile pe viitor si in cariera profesionala.
5. Intr-un CV, activitatile de voluntariat sunt considerate de multi angajatori caexperienta profesionala.
6. Poate descoperi in activitatile de voluntariat realizate, hobby-uri si isi poate forma orientari profesionale pe aceasta linie.
7. Isi formeaza abilitati de lider, dobandeste o capacitate mai buna de a lua decizii, stie sa faca o analiza "cost-beneficiu" sau "resurse-cerinte" mult mai acurata.
8. Isi formeaza prieteni noi.
9. Ii creste increderea in sine si se simte util societatii.
2014-10-22T16:53:48+03:00
Voluntariatul sau altfel spus munca neplatita, inseamna de fapt acumularea unei experiente profesionale intr-un anumit domeniu care sa te ajute sa experimentezi lucruri noi, sa te dezvolti si sa ajuti. Practic, a voluntaria inseamna a ajuta neconditionat, astfel incat beneficiarii sa ajute la randul lor, pe principiul da mai departe: eu voluntariez intr-o organizatie ecologica, curat peturile dintr-o padure, ca mai departe padurea sa poata produce oxigen atat pentru mine, cat si pentru comunitatea din care fac parte sau ajut niste copii cu dizabilitati pentru ca peste cativa ani, ajutorul dat de mine sa se materializeze in transformarea lor in niste adulti responsabili, pe care societatea sa-i accepte si sa fie integrati pe piata muncii ca persoane calificate.Responsabilitatea este principiul care sta la baza voluntariatului. Indiferent ce fel de persoana esti, care iti sunt convingerile sau ce vrei sa devii, responsabilitatea este o abilitate pe care o dobandesti prin munca. Respectul fata de tine si fata de ceilalti il castigi prin responsabilitatea cu care iei anumite decizii, indiferent de natura lor.Al doilea element definitoriu al voluntariatului este comunicarea. Prin voluntariat, cel mai rapid se dezvolta abilitatea de comunicare. Barierele ridicate de timiditate, frica de vorbit in public, greutatile intampinate in crearea unor legaturi de prietenie sunt spulberate. A voluntaria inseamna de asemenea apartententa la un grup, un grup care devine in scurt timp o familie, iar relatiile desi sunt de natura profesionala, devin si personale. Sub marea umbrela a comunicarii, socializarea joaca un al treilea rol foarte important. Voluntariatul creeaza punti intre oameni si comunitati. Fara sa vrem, suntem nevoiti sa socializam in viata de zi cu zi pentru a putea exista. Insa voluntariatul te invata tehnici si metode de socializare astfel incat timiditatea, teama si frica sa dispara, toate acestea ajutand la crearea ta din punct de vedere profesional.
... Acesta e doar un text argumentativ :))) L-am gasit si eu pe net