Răspunsuri

2014-10-21T23:07:26+03:00
Motto: 
Cu mare caznă descifrez 
Ce scrie, printre ştersături 


Apolodor este un pinguin, tenor la Circul din Bucureşti, pe care într-o bună zi îl cuprinde dorul de familie. El porneşte în căutarea locurilor sale de baştină, iar peregrinarea-i se transformă într-o călătorie în jurul lumii despre care ne povesteşte Cartea cu Apolodor a lui Gellu Naum. Cum a ajuns iniţial Apolodor la Bucureşti nu ni se spune în această carte; despărţirea de ai lui şi rătăcirile ulterioare trebuie să fi fost la fel de impresionante ca şi drumul înapoi spre casă, însă povestea lor, pe cît se pare, s-a pierdut - sau poate n-a fost scrisă niciodată. Putem totuşi deduce din cîteva indicii că Apolodor a ajuns în Bucureşti la o vîrstă destul de fragedă. Căci aici el şi-a găsit o a doua mamă, pe cămila Suzi, iar aceasta i-a călăuzit primii paşi într-ale muzicii (,Ea îi fusese ca o mamă:/ Îl învăţase prima gamă"), § 4; v. de asemenea § 17, 66). Ştim aşadar cu certitudine că Apolodor nu a venit la Bucureşti ca tenor şi că talentul lui vocal a fost descoperit şi cultivat abia aici. De asemenea, cunoştinţele lui despre ţinuturile natale sînt destul de precare, astfel încît sîntem îndreptăţiţi să presupunem că ele se bazează doar pe amintiri vagi din prima copilărie: originea lui se dovedeşte a nu fi în Labrador, aşa cum îşi închipuia el înainte de plecarea în marea călătorie, ci la Polul Sud (,I-a spus Bursuk: - În Labrador/ Ai fost născut din întîmplare,/ Căci nu-i picior de pinguin./ Familia Apolodor/ A stat şi ea, foarte puţin/ (Venise numai în plimbare)./ Acuma, după cîte-aud/ S-a stabilit la Polul Sud", § 13). 

La Circul din Tîrgul Moşilor creşte aşadar Apolodor şi îşi descoperă vocaţia, iar în momentul cînd hotărăşte să renunţe la cariera de tenor şi să se întoarcă acasă pare a fi fost pe culmile gloriei, sau în orice caz foarte cunoscut (aşa se face că o cămilă din Africa îl consideră un ,vestit tenor", § 17, iar în Uruguay întîlneşte ,un foarte vechi admirator", § 61). Înainte să plece din Bucureşti el este deja un erou care şi-a dobîndit faima în arenă. Nu greşim probabil prea mult dacă ne imaginăm că tocmai faptul de a fi ajuns în vîrf îi declanşează nostalgia (de la gr. nostos 'întoarcere' şi gr. algos 'durere': întoarcere dureroasă şi durere a întoarcerii). Apolodor este un dezrădăcinat încununat de succes într-o ţară străină care ajunge în chip necesar să-şi pună întrebări asupra obîrşiei sale. Călătoria sa spre ţinuturile de baştină descrie traseul mitic al unui pelerinaj spre centrul lumii, în căutarea sinelui. Din clipa cînd străinătatea lui la circ îi devine evidentă, el îşi dă seama că nevoii care îl trage înapoi către origini nu i se poate opune cu nici un chip (,N-am încotro! Mi-e tare dor/ Şi trebuie să dau de ei", § 18). Apolodor îşi caută locul, iar umbletul lui prin lume este călăuzit de o busolă ce indică neobosit Polul Sud. 
Plecat in cautarea fratilor lui din Labrador, Apolodor trece printr-o mulțime de peripeții, care de care mai palpitante, integrându-se unor medii și spații geografice diferite, călătorind pe uscat, pe apă, prin aer, ca în final, după ce-și regăsește neamurile, să hotărască să se înapoieze la București, sfâșiat de dorul prietenilor de la circ.
Cea de-a doua parte a "Cărților cu Apolodor" ni-l prezintă pe erou în compania a doi prieteni nedespărțiți și fideli -- cangurul Ilie și leul Amedeu -- în diferite ipostaze și împrejurări: la carnaval, la schi, la plajă etc. Aproape toate întâmplările sunt povestite cu haz și constituie un minunat prilej pentru poet de a ilustra anumite învățăminte sau norme de conduită.
Un prim cadru plasează acțiunea "la circ, în târgul Moșilor", unde "Pe gheața unui răcitor,/ Trăia voios și zâmbitor/Un pinguin din Labrador.", ca apoi să aflăm numele și ocupația eroului: "-- Cum se numea? -- Apolodor./ -- Și ce făcea? -- Cânta la cor./ [...] (Era tenor.)". Un scurt portret completează "fișa" personajului: "Grăsuț, curat, atrăgător/ în fracul lui strălucitor." și-l încadrează, prin personificare, universului uman.
După multe peripeții, după o călătorie lungă, obositoare și aventuroasă, Apolodor ajunge la pol, și după ce își revede neamurile, se înapoiază la București, de data aceasta sfâșiat de dorul prietenilor de la circ.