Demonstrati va rog ca pezia de mai jos "emotie de toamna",apartine genului liric cu exemple.

A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva,
cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.

Mă tem ca n-am să te mai vad, uneori,
că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori,
că ai să te ascunzi într-un ochi străin,
şi el o să se-nchidă cu o frunză de pelin.

Şi-atunci mă apropii de pietre şi tac,
iau cuvintele şi le-nec în mare.
Şuier luna şi o răsar şi o prefac
într-o dragoste mare.

1

Răspunsuri

2014-10-20T22:47:08+03:00
Genul liric este opera in care autorul isi exprima in mod direct sentimentele,gandurile,ideile cu ajutorul eului liric.
In opinia mea Emotie de toamna de Nichita Stanescu, este un text liric deoarece trairile si ideile autorului sunt transmise in mod direct.Expresivitatea textului este accentuata de prezenta limbajului si a punctuatiei expresine. Textul liric are de asemenea, o structura specifica.
In primul rand,se remarca marcile specifice eului liric inca din incipitul textului,utilizarea persoanei 1 singular a pronumelui personal acopera-mi si a verbelor la pers 1 : ma apropii,tac,etc.
In al doilea rand,limbajul poetic este expresiv,textul fiind o metafora ce sugereaza ideea ca sentimentul de dragoste se poate spulbera,ilustrare a efemeritatii conditiei umane. Inca din titlul textului,substantivele emotie si toamna sunt utilizate cu sens figurat, anticipand starea de dezamagire a eului liric generata de perisabilitatea iubirii. Chinul launtric duce insa la crearea operei artistice. Si atunci ma apropii de pietre si tac\iau cuvintele si le inec in mare. Asadar creatia artistica este singura capabila sa transfigureze artistic artistic realitatea, ideea concenturata de ultimele 2 versuri:Suier luna si o rasar si o prefac\intr-o dragosre mare.
In plus elementele de versificatie: rima variata,masura inegala a versurilor (intre 7 si 15 silabe),contureza un ritm grav,nepasator in concordanta cu sentimentele transmise.
Avand in vedere cele spuse putem coincide ca poezia  Emotie de toamna de Nichita Stanescu este opera lirica
1 5 1