Răspunsuri

2014-10-20T18:21:43+03:00
Sensul rotatiei este contrar miscarii acelor de ceas, daca ne imaginam ca privim planeta de sus, si spre est, daca privim perpendicular pe Ecuator. Sensul de rotire a Terrei este invers celui de deplasare aparenta a Soarelui, Lunii si a stelelor pe bolta.
Axa de rotatie a planetei pastreaza o înclinare considerata fixa, de 66033' (23045’ cu axa N-S a eclipticii).
La Ecuator, viteza unui obiect de pe suprafata planetara este de cca 1 700 km/h (465 m/s), în lungul paralelei de 600 viteza scade la 850 km/h, iar la poli ea devine nula.


Consecinta principala a miscarii de rotatie este aparitia fortei centrifuge, a carei valoare este maxima la Ecuator si scade spre polii geografici. La poli atractia gravitationala este maxima, iar forta centrifuga nula. Aparitia fortei de inertie Coriolis care actioneaza asupra obiectelor în miscare, impunându-le o deviere spre dreapta în emisfera nordica si spre stânga în emisfera sudica. Valoarea acestei forte este nula la Ecuator si se manifesta din ce în ce mai pregnant spre poli. Dintre consecintele de ordin geodinamic ale miscarii de rotatie (determinate si prin forta centrifuga), cea mai importanta este turtirea corpului planetar. Rotirea Pamântului în jurul axei polare, de la vest spre est, se efectueaza în 23h 56' 40''. Acest interval de timp, necesar pentru o rotire de 3600 a Terrei în raport cu o stea fixa, se numeste zi siderala.