Răspunsuri

2014-10-19T22:14:07+03:00
Primul razboi mondial,a lasat o amprenta majora in relatiile internationale.Statele au intampinat probleme economice si sociale considerabile.S-a format un sir de noi  state democratice in Europa care au schimbat semnificativ raportul de forte in perioada interbelica
2014-10-19T22:59:45+03:00
Schimbarile de frontiere impuse de Congresul de pace de la Paris a multumit in general doar Angliei si Frantei; celelalte state (atat cele infrante cat si cele invingatoare) au fost destul de nemultumite. Cele 4 imperii europene (austro ungar, german, otoman si tarist) se prabusesc lasand in locul lor noi state care in general si au dorit recrearea de state nationale la dimensiunile teritoriale asa cum le avusesera in trecut (cand se aflau la maxima lor expasiune). Astfel de state: Bulgaria (Bulgaria Mare ce ar fi detinut teritorii din tari ale Balcanilor), Ungaria (regatul ungar cu pretentii teritoriale asupra vecinilor), Polonia (dorea recuperearea de teritorii ocupate de rusi si germani), Romania (si a infaptuit unirea teritoriala relativa - lasand zone locuite de romani in Ungaria, Serbia si Ucraina) etc.
In America SUA,  se retrage in izolare, de fapt o izolare fata de problemele europene (continua sa si consolideze influenta in Extremul Orient si Pacific).
In Asia si Africa au loc o serie de aparitii de state sau regiuni aflate in administratia statelor invingatoare, care vor constitui si elemente de disensiune intre invingatori si populatia supusa.
Sfarsitul razboiului a dus la necesitatea reconversiei industriei de razboi in industrie de caracter civil ceea ce a necesitat ceva timp.
La scurta vreme dupa un mic boom economic de pana in anii 1924-1926 lumea intra intr o criza profunda economica datorita imenselor speculatii de la bursa din New York.
Anii crizei economice au lovit cel mai mult categoria de tarani si muncitori, care vor deveni foarte usor de manipulat de catre grupari extremiste care iau nastere in diferite state (Urss- partidul bolsevic, ce isi are obarsia inca inainte de sfiarsitul razboiului;  Romania Garda de fier, Germania - partidul nazist, Italia: partidul fascist etc.).
Inseland aspiratiile sincere ale acestor categori, aceste partide ajung la putere pregatind lumea pentru un nou razboi mondial.