Imi puteti spune si mie va rog mult in minim 4randuri : —Portretul fizic al Vitoriei
—Relatia dintre Vitoria si Ghiorghita
—Sarbatorile de iarna
—Traseul Vitoriei
—Agresorii lui Nechifor
Din romanul Baltagul de Mihail Sadoveanu macar o intrebare daj stiti e bn si nu neaparat 4randuri de la 3in colo va MULTULESC MULT

2

Răspunsuri

2014-02-25T19:01:54+02:00
Vitoria Lipan este personajul principal al romanului „Baltagul†de Mihail Sadoveanu. Ea este o femeie simpla de la tara, nestiutoare de carte dar cu frica de Dumnezeu si dotata cu destula intelepciune, abilitate si spirit de observatie, reusind sa se descurce in situatii dificile si reusind pana la urma sa descurce itele incurcate ale acestei crime, dovedindu-se a fi un adevarat detectiv particular.
Era o taranca simpla de la poalele Tarcaului, sotie de oier dar nu a oricarui oier, ci a unuia priceput, pe nume Nechifor Lipan.
Avea o infatisare placuta, era inalta cu ochi caprui si par castaniu si isi iubea sotul, copii si gospodaria de la poalele muntelui. Ar fi visat sa se mute in locuri cu conditii de trai mai blande dar ca si bradul sau ca orice muntean, ea isi are originea la poalele muntelui si viata cu toate ca era aspra, era totusi placuta pana in momentul intrigii: disparitia sotului ei.
2014-02-25T19:15:39+02:00
Figura Vitoriei este la inceput lipsita de dinamism, trasaturile ei fizice sugerand profundele trairi si simtaminte ale eroinei:"ochii ei caprii in care parca se rasfrangea lumina castanie a parului erau dusi departe, acei ochi aprigi si inca tineri cautau zari necunoscute".

Vitoria era mama lui Gheorghita.

Traseul Vitoriei.
Vitoria pleaca din Magura Tarcaului si ajunge in Vatra Dornei , mai departe la Suha, constatand ca intre Sabasa si Suha s-a petrecut omorul.


Agresorii lui Nechifor erau Calistrat Bogza si Ilie Cutui.