Răspunsuri

2014-02-25T21:54:24+02:00
Statele romanesti 1701-1901  succint:
Transilvania intra in sfera de influenta a Imperiului Habsburgic in vreme ce in principate se instaureaza la inceputul sec. 18 lea regimul fanariot. 
Desi Transilvania devine o provincie austriaca totusi are o oarecare importanta in viata politica a imperiului; cu toate ca rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan (1784) a adus noi impozite asupra romanilor din Ardeal, au existat si romani care se vor inrola in armata austriaca servind cu eroism luptand impotriva lui Napoleon in nordul Itaiei.
Cele doua principate romanesti, o data cu instaurarea regimului fanariot nu au mai avut o asa de mare implicare in viata politica regionala; ele servind nu o data ca loc de ducere a razboiului sau ca simple teritorii de disputat intre Turcia, Austria si Rusia.
In 1775 Austria ocupa pentru scurt timp Oltenia, obtine prin inselaciune partea de nord a Moldovei numita ulterior Bucovina, apoi Rusia in urma unui tratat cu turcii ocupa partea de est a  Moldovei numita ulterior Basarabia.
In urma razboiului Crimeii din 1856 sunt retrocedate 3 judete din sudul Basarabiei: Cahul, Ismail si Bolgrad.
La finalul razboiului de independenta din 1877-1878 Romania pierde aceste 3 judete dar primeste in schimb Delta Dunarii si Drobrogea.