Răspunsuri

2014-10-16T19:39:34+03:00
Mircea Horia Simionescu este un prozator publicist si eseist, afiliat scolii de la Targoviste. Opera Erasmo prezinta viata autorului, nu releteaza o intamplare traita deoarece nu precizeaza locul si timpul intamplarii.
Expozitiunea - Autorul, presedinte al republicii, decretase starea de razboi. Are o armata mai bine inzestrata ca a lui Radulescu dar acesta are soldati excelenti proveniti din randul tiganilor.
Intriga  - in timp ce-si face planuri pentru lupta, primeste un raport in care i se aduce la cunostinta ca seful statului Major impreuna cu cativa comandanti au furat secretele militare si au pus stapanire pe depozitul principal de proiectile, declarandu-se neutrii.
Desasurarea actiunii - imediat l-a chemat pe Oncescu si la intrebat ce stie despre complot. Acesta ii spune ca Seful Statului Major a luat munitia si s-a declarat neutru deoarece este suparat pentru ca nu i se arata incredere. Bolovanescu, care este de fata, spune ca locul lui este in alta parte, daca presedintele si-a pierdut increderea in el. Totodata ii spune presedintelui ca Hector Bosoanca  este un om de incredere.Presedintele isi aminteste cine este de fapt Hector Bosoanca si ca acesta il laudase de nenumarate ori atat pe presedinte cat si pe Bolovanescu.Asa ca repede si-a dat seama ca Bolovanescu impreuna cu Bosoanca se sprijineau reciproc facandu-si loc spre conducere. Apoi autorul – presedinte – il cheama pe fratele lui Titisor si afla  de la acesta ca Bosoanca cat si ceilalti il trag pe sfoara, ii fura masinile, ii ia cartile, sania, creioanele colorate si altele. Afla ca Bosoanca i-a luat prastia si il trimite pe Titisor - fratele lui - dupa ea. Cum acesta il refuza, se supara si il numeste si pe acesta tradator.
Punctul culminant - este cand descopera ca este tradat de toti prietenii si de fratele sau.  
Deznodamantul – s-a inchis intr-o camera si a inceput sa planga, apoi si-a facut planuri de organizare a armatei. Tot in acea seara a scris si prima scrisoare de dragoste.Personajele povestirii au luat jocul in serios, iar naratorul se identifica perfect cu presedintele.   Varsta personajelor este mica, de aici si titlul « oameni mici ».   In aceasta opera ne este prezentata viata si modul de joaca al copiilor.   Pentru redactarea acestei opere literare autorul foloseste epitete: mici,  colorate, etc.   Naratiunea se face la persoana a III-a singular.   Modul predominant de expunere  este naratiunea care se imbina cu dialogul si scurte pasaje descriptive.   A doua fotografie cu oameni mici este de fapt un joc serios iesit din tipicul jocurilor copilaresti.   Toti copii – personaje – au fost fericiti si multumiti.   Viata a ajuns un joc din care nimeni si nimic nu-i poate face sa evadeze.   Copii au jucat un joc de-a republica si cum insasi autorul l-a propus tot el a fost si presedinte.
1 5 1