Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-14T18:27:34+03:00

Cu o lungime de 6 212 km, Mississippi este cel de al treilea fluviu din lume, dupa Nil si Rio Amazonas.

Uriasul lui bazin hidrografic ocupa 3 340 000 km2, fiind al treilea din lume ca suprafata. Aproape un sfert din acest bazin contine zacaminte de titei, gaze naturale, fier, zinc, nichel si aur.

Numele lui vine de la cuvantul indienilor algonkini "mi-zi-si-bi", care înseamna "Parintele apelor".
Imagini fluviul Mississippi, poze, foto.


In nordul statului Minnesota, pe un platou granitic, se afla lacul Itaska, locul de unde izvoraste Mississippi. De la lac pana la cascada Sf. Anthony apele lui curg printr-o depresiune formata de ghetarii care au acoperit cu zeci de mii de ani în urma aceasta regiune. De la cascada, Mississippi devine navigabil pana la varsarea în golful Mexic. Mai jos de cascada fluviul primeste pe malul sau stang unul din principalii lui afluenti — Wisconsin.

Francezul Jean Nicolet, care a descoperit în anul 1634 marele lac Michigan, i-a auzit pe indieni vorbind despre un rau pe care-l numeau "Parintele apelor". Nicolet a fost primul european care a atins bazinul superior al fluviului.

Dupa ce face o curba spre est, Mississippi se îndreapta din nou spre sud, întalnindu-se în drum cu canalul care îl leaga de lacul Michigan si care trece prin Chicago.

Din vest, primeste apoi sase mari afluenti, iar din est numai pe Illinois. In anul 1682, pe acest fluviu a calatorit cu vasul "Friffon" cavalerul de La Satle. Ajuns la Mississippi, La Salle a coborat spre sud, fiind primul european care a strabatut "Parintele apelor" pana la varsarea în golful Mexic. Aici a înfiintat o colonie  franceza care în anul 1718 a devenit orasul New Orleans, nume care i-a fost dat în cinstea ducelui de Orleans, regentul Frantei.

Dupa un drum de aproape 2 000 km, Mississippi  se  intalneste cu fratele sau Missouri. Pana la varsare, în golful Mexic americanii îi spun  "Big Muddy", adica   "Marea mlastina", deoarece puternicul si vijeliosul Missouri aduce cu el namol care tulbura si înnegreste apele lui Mississippi.

De la izvoare si pana la unirea cu Mississippi, Missouri parcurge un drum de 4 720 km, formând, pe aproape jumatate  din cale, numeroase lacuri si cascade si devenind apoi navigabil pana langa orasul Saint Louis, unde se contopeste cu Mississippi.

Mai jos de Saint Louis se afla oraselul De Soto, care poarta numele navigatorului spaniol Hernando de Soto. Acesta a fost primul european care în anul 1541 a înaintat cu corabia in susul apei din golful Mexic pana la De Soto, unde a murit. Tovarasii sai i-au aruncat corpul an apele fluviului, pentru ca moartea lui sa nu fie aflata de indienii cu, care acesta se inprietenise.

Sclavii negri, adusi din Africa ca lucratori pe plantatiile colonialistilor, au denumit Mississippi "Fluviul diavolului", din cauza curentilor si revarsarilor sale care provoaca inundatii catastrofale. Cu timpul negrii însa s-au obisnuit cu valnicul si 
In dreptul oraselului Cairo, Mississippi primeste pe malul  sau stang apele fluviului Ohio, unite cu ale lui Tennessee. Pana la raul Ohio au ajuns în anul 1673 negustorii de blanuri Louis de Jolliet si Jacques Marquette, care au dat fluviului Mississippi numele de "Meridianul în miscare", deoarece el curge direct spre sud între meridianele 89° si 91°.

Tennessee este unul din cele mai curioase fluvii ale pamantului, datorita galeriilor sale subterane taiate de apa în rocile calcaroase. Intr-una din aceste g
Indienii, vechi tovarasi de drum ai "Parintelui apelor", carora le inspira atata respect si teama în timpul inundatiilor, nu mai pot fi întalniti decat în doua-trei rezervatii unde îsi continua viata de vanatori si pescari.

Astazi, pe întinsele ape ale lui Mississippi plutesc siruri nesfarsite de remorchere încarcate cu cereale, carbuni, lemne, chimicale, blanuri, petrol si masini fabricate de industria grea a statelor din jurul marilor lacuri — Minnesota, Wisconsin, Illinois si Indiana. Dar primavara, cand vin revarsari puternice, apele "matura" totul în drumul lor, ca si acum o suta de ani, cand scriitorul Mark Twain îsi facea ucenicia ca pilot pe vasele ce brazdau apele marelui fluviu.
 

1 5 1