Răspunsuri

2014-02-24T14:01:09+02:00
Celula represinta unitatea structurala si functionala a materiei vii. Ea intra in structura tuturor organismelor si este cea mai mica unitate vie capabila sa se multiplice.Fiecare celula rezulta din alta, la randul ei se divide formand altele si cu timpul moare. Celula reprezinta si un sistem biologi aflat in stransa  legatura cu mediul facand schimb de informatii si energie cu acesta.
           Forma celulei: celulele pot avea forme diferite in functie de rolul pe care il au si de locul unde se gasesc. Acestea pot fi sferice, ovale cubice prismatice, poliedrice, stelate , fusiforme etc.
          Dimensiunea celulelor: aceasta variaza si sunt de ordinul micronilor. O celula medie poate fi de 10-100 microni. Unele pot fi mici cum sunt spermatozoizii la om (5 microni) sau hematia(7-7,5 microni) , iar altele pot avea dimensiuni mari cum este ovulul uman(150 microni)
           Durata vietii unei celule: este diferita. Unele cum sunt celulele hepatice traiesc 10-20 de zile, globulele rosii 120 etc.
          Exista mai multe tipuri de celule: eucariote si procariote.
 Celulele procariote se gasesc la bacterii si algele albastre-verzi. Acestea sunt primele forme de celule au aparut acum 3-4 miliarde de ani si au o structura simpla, dar sunt foarte raspandite. 
Celulele eucariote se gasesc in toate organismele vii care fac parte din regnul protista, fungi , plante si animale.Au aparut in urma cu 3-4 miliarde de ani si sunt mai mari decat cele procariote, procariotele fiind foarte mici.
         Structura celulei: structura prezinta membrana celulara, citoplasma si nucleu.

Acuma sunt mai multe lucruri dar nu cred ca pt clasa a v a iti trebuie mai mult de atat.


      Tesuturile: Sunt formate din celule care au aceeasi forma, indeplinesc aceeasi functie si au aceeasi structura.
            Tipuri de tesuturi: epitelial(formeaza la suprafata epiderma/pielea, formeaza mucoase ce inveles diferite organe si intra in structura anumitor glande sau receptori), conjunctiv( leaga, sustine, hraneste si protejeaza diverse parti lae corpului si intervine in imunitate), muscular(intra in structura muschilor) si nervos.

   Ar mai fi cate ceva daca vrei iti mai zic doar spunemi


     Radacina: reprezinta componenta plantei care se dezvolta in pamant , are rolul de a fixa planta in pamant si de a extrage substantele nutritive din sol.

    mai mult nu stiu

   Tulpina are rol in fixarea florilor, fructelor si a frunzelor. Conduce seva de la radacina la toate componentele plantei. Ele sunt de trei tipuri subterane, aeriene si acvatice.
  
  Frunza are rol in fotosinteza, in respiratie si in transpiratia plantei(seamana cu pielea la om:)) ). Aceasta cu timpul poate sa indeplineasca si alte functii cum ar fi protectie, inmultire, de depozitare a apei etc.

     La celula si la tesut te pot ajuta cu mai multe informatii daca doresti :)