Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-14T16:43:18+03:00
Capitala tarii noastre orasul Chisinau este centrul principal administrativ, economic, stiintific si cultural al Republicii Moldova. Asezat pe un loc
 
 Chisinau, imagini de sute de ani
pitoresc, pe cele sapte coline, Chisinaul produce o impresie placuta asupra oaspetilor si locuitorilor republicii. Orasul este situat la 47 grade 2 minute latitudine nordica si 28 grade 50 minute longitudine estica si cuprinde un teritoriu de circa 120 de kilometri patrati. Capitala Republicii Moldova are aproape un milion de locuitori.

Din punct de vedere administrativ Chisinaul este impartit in cinci sectoare: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana si Riscani. Orasul isi are simbolistica proprie: stema si drapel.
Una din cele mai indragite sarbatori ale chisinauienilor este Ziua orasului, organizata in luna octombrie.
Pentru prima data Chisinaul este mentionat intr-un hrisov domnesc de la 1436. in secolul al XIX-lea a fost elaborat planul general de dezvoltare a orasului. A inceput constructia edificiilor moderne din piatra, avind o originala structura arhitectonica, multe dintre care infrumuseteaza si astazi fata orasului.
In anul 1836 a fost finisata constructia complexului Bisericii Catedrale si Clopotnitei, In perioda sovietica Clopotnita a fost demolata si doar odata cu obtinerea independentei Republicii Moldova, la initiativa unui sir de personalitati marcante si a conducerii Primariei municipiului Chisinau, cit si cu supotrul mai multor chisinauieni, a fost reconstruita Clopotnita, iar Catedrala a fost restaurata.
Pe parcursul ultimilor ani capitala Moldovei si-a schimbat considerabil imaginea. Au fost reconstruite strazile Ismail, Ceucari, Ciuflea, au fost inaugurate noi linii de troleibuz spre Portile orasului, Gara de Sud, Posta Veche, Buiucanii Vechi, Durlesti. Si-au deschis usile "Casa Limbii Romane", "Centrul Acadimic Eminescu", Casa Cartii "Petru Movila".
Aleea Clasicilor din inima Chisinaului este un loc unic de acest fel in intreaga lume. Pe parcursul ultimului deceniu Aleea a fost completata cu busturile marilor scriitori – Nichita Stanescu, Octavian Goga, George Cosbuc, George Bacovia, Mihail Sa-doveanu. Monumentele noi ale lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Petru Movila, Ion si Doina Aldea-Teodorovici s-au incadrat organic in structura arhitectonica a orasului.
Chisinaul este si capitala culturala a republicii. Deja de peste trei decenii orasul gazduieste festivalul international "Martisor", festivalul international de Opera "Invita Maria Biesu", concursurile internationale de dans, la care evolueaza cu brio si ansamblul "Codreanca", festivalul de satira si umor "Danila Prepeleac". Chisinauienii sint mindri de teatrele municipale "Guguta" si "Satiricus", Asociatia de creatie "Buciumul", "Teatrul unui actor".
O mindrie a orasului nostru si a intregii culturi nationale au devenit Maria Cebo-tari, Alexei Mateevici, Tamara Ciobanu, Maria Biesu, Nicolae Sulac, Nicolae Bot-gros, Gheorghe Esanu, Serghei Lunchevici, Maria Dragan, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, Dumitru Matcovschi, Mihai Cimpoi, Eugeniu Ureche, Veniamin Apostol, Domnica Darienco, Constantin Constantinov, Ecaterina Cazimirov, Mihai Grecu, Glebus Sainciuc, Valentina Rusu-Ciobanu, Mihail Muntean, Ion Paulencu, Dumitru Gheorghita , Vasile Zagorschi, Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovi-ci, Ion Dumeniuc, Liviu Deleanu, Liviu Damian, Ion Vatamanu, Vladimir Curbet, Eugen Doga, Ion Druta, Nelly Kameneva, Ion Suruceanu, Mihai Dolgan, Liubomir lorga, Vasile lovu, Ion C. Ciobanu si multe alte personalitati de creatie.
Chisinaul este un oras european. Bulevarde largi si luminoase, parcuri si scuaruri inundate de verdeata, edificii moderne situate in vecinatatea cladirilor cu elemente ale arhitecturii traditionale, toate acestea ne prezinta orasul intr-un colorit aparte.
De remarcat ca Chisinaul este si un oras foarte ospitalier, care-si tine mereu usile deschise pentru toti oaspetii Republicii Moldova, de care sintem oricind bucurosi. 
acest raspuns seamana ca o informatie nu ca un eseu dar oricum va merge