Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-10-14T11:04:43+03:00
  Consider ca poezia "Lacul" intruneste trasaturile genului liric, gen literar care insumeaza operele in versuri, in care sunt transmise in mod direct idei, trairi si sentimente intr-un limbaj artistic ce sugereazasensurile figurate ale cuvintelor intr-o viziune unica, personala, subiectiva.
  In primul rand, vocea eului liric se identifica prin marci specifice, verbe si pronume la persona I :"trec", "astept", "sa plutim", "eu", "mi".
  Discursul liric pune in evidenta tema poeziei, continuta indirect si de titlu: dorul de dragoste, implinirea visului de iubire intr-un cadru feeric, dominat de imaginea lacului-oglinda.
  In al doilea rand, viziunea subiectiva asupra naturii si iubirii, teme inseparabile ale universului eminescian, se contureaza printr-un limbaj bogat in imagini artistice si figuri de stil.
  Astfel, cadrul natural feeric devine un spatiu plin de vraja, lacul fiind personaj ocrotitor al iubirii, "incarcat" de nuferi, insufletit prin personificari. Paleta cromatica este bogata -epitetele ornante "lacul albastru, "nuferi galbeni". "cercuri albe" - si se afla in consonanta cu trairile eului liric.
  Tanarul indragostit aluneca in visare, imaginandu-si aparitia iubitei, o fiinta de o ireala frumusete, iar verbele la modul conjunctiv "sa scap", " sa plutim", intretin proiectia in planul ireal. 
  "Coborat" din visul de iubire, indragostitul regaseste o natura aracita de culori, straina, ostila. Lacul albastru devine un spatiu al tristetii si neimplinirii.
  Pe de alta parte, bogatia de idei si sentimente este exprimata prin descrierea literara si confesiunea lirica, iar elementele de prozodie (masura de 8 silabe si ritmul trohaic) confera muzicalitate poeziei.
  In concluzie, prin toate cele demonstrate mai sus, textul dat este unul liric, un imn inaltat naturii si iubirii.
9 4 9